Презентация, посветена на Мигел де Сервантес представиха славейковци

Презентацияпосветена на Мигел де Сервантес  подготвиха учениците от 9, 11 и 12 клас, които са членове на клуб „Почувствай Испания“ (Siente España), заедно с учителката по испански и ръководител на клуба  Магдалена Дичева в най-голямото кърджалийско школо СУ „Петко Рачов Славейков“  , 
Поводът за изработването на проекта е 400 годишнината от смъртта му. „Сервантес е вечен автор. Творчеството му никога не ще се забрави“, категорични са славейковци.

На първото табло учениците представят биографията на Сервантес, роднините му и съпругата, като документират всичко със снимки. „Мисля, че работат по този проект обогатява знанията ни за световната литература“, коментират деветокласниците. Във второто табло може да прочетете повече за родния му град – Алкала де Анарес, да видите къщата му. Третото табло е изцяло посветено на творчеството на Мигел де Сервантес, по-точно на романа му „Дон Кихот“ (Don Quijote de la Mancha).

„От творчеството на Сервантес можем да научим много. Той е изключителен романист, поет и драматург. Едно от най-важните послания на Сервантес е за ценността и важността на свободата, предадени ни чрез вечните реплики: Свободата Санчо, е едно от най ценните блага, с които Бог дарява хората. С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето. За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека. сподели ръководителят на клуба Магдалена Дичева.

За да подготвят последното табло, членовете на клуба трябваше да направят обстойно проучване. За целта те събираха информация от различни интернет източници, а свободното владеене на език им позволи да превеждат от испански сайтове. То показва как се чества в Исания 400 годишнинана от кончината на Сервантес. От Дичева разбрахме, че цялата 2016 година е посветена на знаменития романист. „Работата по проекта провокира интереса на учениците към испанската култура и литература, към испанците като нация и начина им на живот“, допълни още тя.

Мирослав Митков

Източник: novjivot

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини