Съветът за сигурност на ООН не прие резолюция за Алепо

Русия и Китай наложиха в Съвета за сигурност на ООН вето на резолюция, призоваваща за прекратяване на огъня в Алепо за седем дни.

Венецуела също гласува против този документ, внесен от Испания, Египет и Нова Зеландия.

Проектът предвиждаше всички страни в сирийския конфликт да сложат край на всички атаки в Алепо за първоначален период от седем дни – с възможност за подновяване.

Предвиждаше се и да бъдат допуснати екипи за хуманитарна помощ в онези източни части на град Алепо, които са под контрола на бунтовниците и които са обсадени от правителствените сили.

Представителката на Съединените щати Мишел Сайсън обвини Москва, че предпочита да съхрани военните придобивки на своя съюзник - сирийския президент Башар Асад - без оглед на страданията на мирното население.

Русия настоява САЩ да накарат бунтовниците да се оттеглят от обсадените квартали. Предполага се, че в тези райони остават в капан около 200 хиляди души. 

Руският посланик в ООН Виталий Чуркин каза, че евентуално примирие само ще даде възможност на бунтовниците да засилят своите позиции и това ще удължи страданията на местните жители. 

Чуркин припомни, че в близките дни в Женева ще има консултации на експерти от САЩ и Русия. Там ще се обсъжда план, важен елемент от който е извеждането на бунтовниците от източната част на града.

Чуркин каза, че съветът за сигурност трябва да изчака изхода от тези консултации, преди да приема резолюция за Алепо.

Паралелно Канада призова от името на 74 страни членки на Общото събрание на ООН да се обсъди в пленарна зала резолюция за хуманитарната помощ за Алепо. Дата за това обсъждане все още не е установена.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини