"Евроинс" ще сезира прокуратурата за умишлен фалит на "Алфатур"

Застрахователят "Евроинс", с което обявилият неплатежоспособност туроператор "Алфатур" има застраховка "Отговорност на туроператора", планира да сезира прокуратурата за умишлен фалит на туристическото дружество, съобщиха от "Евроинс".

Ето какво се казва в тяхно съобщение:

"Във връзка с информация от 12.12.2016 г. публикувана на интернет страницата на туристическа агенция "Алфатур" АД относно подадена молба в съда за откриване на производство по несъстоятелност и уведомление на туроператора, че не може да гарантира предстоящите пътувания на своите клиенти, "ЗД Евроинс" АД Ви уведомява за следното:

"Алфатур" АД има сключена застраховка "Отговорност на туроператора" със "ЗД Евроинс" АД, която покрива отговорността на туроператора за причинени през застрахователния период имуществени вреди на потребителите, включително при неплатежоспособност и несъстоятелност на туроператора. Застраховката гарантира всички депозити и предплатени суми на клиентите на туроператора, за които не са предоставени туристически услуги, в резултат на което всички засегнати клиенти на "Алфатур" АД ще получат от "ЗД Евроинс" АД полагащото им се обезщетение.

Обхватът на застраховката включва:

  • възстановяване на платените от клиентите на "Алфатур" АД суми по договори за организирано групово или индивидуално туристическо пътуване преди започване на пътуването;

  • заплащане на разликата между платената от клиентите на туроператора сума по договора и сумата на действително предоставените услуги, в случаите, когато по време на пътуването са предоставени само част от уговорените услуги;

  • разходит, свързани с връщането на клиентите на туроператора до началния пункт на пътуването.

"ЗД Евроинс" АД уверява всички потърпевши клиенти на "Алфатур" АД, че ще разгледа всички постъпили претенции и ще изплати полагащото им се застрахователно обезщетение. Необходимите документите, които клиентите на "Алфатур" АД следва да попълнят и представят в офис на Дружеството са:

  • Уведомление за щета по образец на "ЗД Евроинс" АД

  • Заверени за вярност с оригинала копия на следните документи: договор с туроператора "Алфатур" АД, както и разходни документи: фактури, касови бонове, квитанции, извлечения от банкови сметки и други. В случай на необходимост "ЗД Евроинс" АД си запазва правото да поиска от клиентите на туроператора допълнителни документи.

От "Евроинс" напомнят, че претенции за обезщетение, придружени с необходимите документи, могат да се подават във всеки офис на дружеството или по електронен път.

Подробна информация и указания за начина на подаване на претенция за обещетение может да бъде полученае на телефон 02/4895443 или национален телефонен номер 0700 17 241.

В сайта на туроператора се казва, че днес, 13 декември, ще бъде публикувана и подробна информация за стъпките, документацията и процедурата за предявяване на обезщетението към "Евроинс". Междувременно от Министерството на туризма съобщиха, че са получили официални уведомления от "Алфатур" АД, "Алфамарина БГ" ЕООД и "Алфамарина" ЕООД, с които официално уведомяват, че и трите дружества са подали в Софийски градски съд молби за откриване на производства по несъстоятелност. Те са вписани в Националния туристически регистър и имат действащи застраховки към днешна дата. "Алфамарина БГ" ЕООД и "Алфамарина" ЕООД декларират, че към днешна дата нямат сключени действащи договори с потребители, които да се покриват от застраховка "Отговорност на туроператора", съобщи "24 часа". Министерството на туризма продължава да следи ситуацията и има готовност да реагира в случай на възникнали проблеми между клиентите и дружествата, съобщават от ведомството.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини