140 афганистанци изведени от България, има още 200 у нас

140 афганистански граждани са изведени по законов път от България. У нас има в момента още 200, на които афганистанското посолство обработва пасаваните.

Това обяви по време на заседанието на Министерския съвет премиерът в оставка Бойко Борисов, става ясно от стенограмата от заседанието. 

Борисов обеща афганистанците да бъдат изведени от България в началото на декември след бунта в бежанския лагер в Харманли. 

На базата на европейското споразумение и след нашия разговор с премиера на Афганистан, на практика всички рискови групи биват извеждани от България. Повтарям – по международно признатия ред, спазвайки всички конвенции, директиви, разпоредби и с абсолютно изведен приоритет спазване на правата на човека, подчерта Борисов.

Той подчертава, че отношението ни към съседите ни е да се спазват споразуменията и отношенията да се развиват, като се отчита какви са действията им за справяне с бежанската криза. 

"То е благодарение и на техните усилия, защото колкото ние успяваме да спрем на границата, гледаме статистиката – горе-долу те също толкова предотвратяват да влязат. Така че, усилието е взаимно на границата", е отговорът на зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини