Манолова се обяви против депутатски предложения за арбитражите

Омбудсманът Мая Манолова се обяви категорично против предложенията на депутати за арбитражите. Това съобщават от кабинета й.

Тя ще присъства на днешното заседание на парламентарната комисия по правни въпроси, където ще изложи категоричното си несъгласие с внесените от група депутати предложения.

Народните представители ще обсъждат на второ четене законопроекта за изменение на Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК). По предложение на Манолова той включва и изваждането на потребителските спорове от обхвата на арбитражните съдилища.

Сред вносителите са Анна Александрова (ГЕРБ), Чавдар Георгиев, Михаил Миков, Таско Ерменков (БСП), Камен Костадинов (ДПС), Явор Хайтов - независим. Манолова смята, че внесените от тях предложения напълно обезсмислят философията на предложените от нея промени, които са насочени в защита на потребителите от "правосъдието" на частните съдилища.

Манолова е убедена, че предложенията са изцяло в услуга на арбитражите. За това свидетелства и фактът, че становището на "Асоциацията на арбитражните съдилища" е в духа измененията, внесени от депутатите.

От кабинета на обществения защитник обясняват, че идеята на инициираните от обществения защитник законодателни промени бе да се спре произволът на арбитражите и осъществявания от тях рекет върху гражданите. За тях свидетелстват и стотиците жалби, които постъпват в институцията.

Мая Манолова е категорична, че ако бъдат приети предложенията на депутатите, ефектът от закона ще е нулев, а произволът върху гражданите ще продължи.

Припомня се и позицията на Мая Манолова при обсъждане на законопроекта на първо четене, когато бе приет с абсолютно единодушие.

По думите на Манолова в страната е създадена паралелна система на частно правораздаване. Тя работи по свои правила и най-често без дори никакви правила. Българските граждани са потърпевши на тази паралелна, частна съдебна система. Манолова изтъква, че става дума за голяма производителност на труда, за много сериозни обороти, с които работя тези частни, нарекли себе си арбитражни съдилища.

Мая Манолова обяснява, че само един от съществуващите 45 частни съда се произнася годишно по над 100 000 дела. Това означава, че средно дневно, само един от тях разглежда и се произнася по близо 300 дела, включително събота, неделя, официалните празници, религиозните празници.

С тава дума за системна злоупотреба с българските граждани, защото произнасянето е по спорове, в които изобщо липсва арбитражна клауза, които са стари дългове, отдавна погасени по давност или изобщо несъществуващи задължения, изтъква Мая Манолова.

По мнението й създателите на тези съдилища обикновено са ищци по разглежданите дела, обичайно са монополни дружества, колекторски фирми, фирми за бързи кредити, а напоследък агенции за недвижими имоти, и изобщо други представители на силните на деня в България.

Манолова предупреждава, че основен проблем на това частно правораздаване е, че в масовия случай става дума за потребителски спорове, при които едната страна изобщо не е давала съгласие спорът да се разглежда по арбитражен ред. Гражданите много често изобщо не знаели, че срещу тях има заведено арбитражно дело. Събирането на тези дългове става по мутренски и силов път, убедена е Мая Манолова.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини