Манолова се застъпи за Закона за лихвоточките

Изображение 1 от 2

    Омбудсманът Мая Манолова настоява НС да приеме на второ четене измененията в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове.

    Тя е изпратила писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, в което настоява до края на работата на 43-тия парламент да бъдат приети тези изменения в закона. 

    Проектът бе внесен от депутатите от РБ.

    Общественият защитник мотивира искането си с многобройните жалби на граждани с жилищно-спестовни влогове, направени до 1990 г., но недочакали жилища от държавата тогава. 

    Става въпрос за около 55 хиляди души, които са заплашени да загубят завинаги сумите от лихвоточките, тъй като срокът за купуване или строеж на жилище изтече на 30 ноември 2016 г., посочва омбудсманът. 

    Друг проблем, за който гражданите сезират омбудсмана, е забавянето при изплащане на компенсациите, тъй като отделяните от държавата средства във фонда са недостатъчни за покриване на разходите по лихвоточките. Това поставя в опасна ситуация купувачите на жилища, заради невъзможност да изплащат ипотеките си и риска да затъват в излишни дългове, се казва в съобщението.

    В тази връзка омбудсманът настоява срокът да бъде удължен до 30 ноември 2018 г., така както предвиждат внесените и приети единодушно на първо четене промени в закона за "лихвоточките".

    Източник: dir.bg

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини