Жест към Тръмп: ”Форд” се отказа от нов завод в Мексико

Американската автомобилна компания «Форд» (Ford) обяви вчера, че отменя изграждането на нов завод за 1,6 милиарда долара в Мексико, предаде БТА.

Компанията ще инвестира 700 милиона долара в едно от предприятията си във Флат Рок, щата Мичиган, в северната част на САЩ. Там тя ще произвежда нови електрически, хибридни и самоуправляващи се автомобили, предаде ДПА.

Така в завода близо до Детройт ще могат да бъдат създадени 700 нови работни места, обяви главният изпълнителен директор на "Форд" Марк Фийлдс.

Фийлдс допълни, че този ход е пряко обвързан с политиките за насърчаване на растежа, които планира да въведе избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп.

"Вярваме, че тези данъчни и регулаторни реформи са необходими за увеличаване на американската конкурентоспособност", каза Фийлдс.

Съобщението бе направено едва няколко часа, след като Тръмп заплаши да наложи "големи гранични налози" на американския автомобилостроител "Дженеръл Мотърс" (General Motors), ако не произвежда в САЩ колите, които продава.

Мексиканското министерство на икономиката изрази съжаление заради решението на американския автомобилостроител да се откаже от проекта, съобщи Франс прес.

То допълни, че "Форд" ще възстанови всички средства, похарчени от местните власти във връзка с проекта за завод в град Сан Луис Потоси, който трябваше да отвори 2800 работни места.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини