Борисов обещава полицай с патрулка във всяко село. Преглед на печата

"24 часа"

Радев първо обявява екипа си, а след това кабинета

Бъдещите секретари на президента Румен Радев ще поемат основните ресори в служебния кабинет, който той трябва да назначи, съобщиха близки до екипа му за "24 часа". Това обяснява и категоричната позиция на генерала, че първо ще обяви екипа, с който влиза на "Дондуков" 2, а по-късно и състава на служебния кабинет. Очаква се да се повтори схемата, която подготвяше действащият президент Росен Плевнелиев - служебни министри (при евентуален трети негов кабинет, от какъвто той се отказа) да станат секретарите му. А за премиер се сочеше шефът на кабинета му Росен Кожухаров.

"Труд"

КBC става третата по големина банка в България

С придобиването на Обединена българска банка ставаме третата по големина банка в България. Това заяви на Люк Хисенс, главен изпълнителен директор "Международни пазари" на "KBC Груп". "Искаме банката и осигурителното дружество да са еталон в страната", добави Хисенес.

В страната групата има 3 силни търговски марки и тепърва ще се решава коя от тях да бъде използвана в бъдеще, но със сигурност ще бъде местна, обясни Хисенс. У нас белгийската "КВС Груп" е собственик на СИБАНК и ДЗИ.

"Стандарт"

Борисов обещава полицай с патрулка във всяко село

Държавата изпраща по един полицай във всяко село или на две села, и ги оборудва със старите автомобили на МВР, които ще бъдат заменени с нови. Това съобщи премиерът в оставка Бойко Борисов в началото на първото за годината правителствено заседание.

"МВР и Министерство на финансите трябва да намерят законовата възможност, във всяка село полицай, най-много на две по един", обясни Борисов на членовете на кабинета.

До дни се очаква МВР ще получи 300 нови патрулни автомобила, които ще бъдат разположени на възловите места в страната, а освободените ще бъдат изпратени по селата, съобщи вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова.

"Монитор"

2500 не могат да се пенсионират заради скока на възрастта

С 2486 са намалели новите пенсионери през миналата година, показват данни на Националния осигурителен институт, съобщава в. "Монитор". Основната причина за по-малкия брой новоотпуснати пенсии е ръстът на изискуемата възраст и осигурителен стаж с по 2 месеца в началото на 2016 г. През миналата година в заслужена почивка са излезли 60 005 души, достигнали нужната възраст и стаж за пенсия, което е с 4% по-малко спрямо 2015 г. Спад има и на броя новоотпуснати инвалидни пенсии. През миналата година 26 322 българи са прекъснали работа заради болежки, което е с близо 2800 по-малко в сравнение с 2015 г. Въпреки това всяка трета новоотпусната сума за старини е била за инвалидност.

"Сега"

И в Софийския университет ще се влиза вече с тест по литература и история

Традиционните изпити за кандидат-студенти окончателно остават в историята, след като и най-старият университет у нас - Софийският, реши да модернизира формата им. Тази година висшето училище, което бе сред малкото останали верни на традициите, ще замени досегашните теми по български език и литература и по история на България с тест и кратко есе по подобие на американската система. Това става ясно от документите за кандидатстудентската кампания през 2017/18 г., приети от университета в края на м.г. Мотивите за революционната промяна не бяха обявени. Миналата година обаче СУ не успя да запълни дори местата за една от най-престижните си специалности - правото.

"Дума"

ГЕРБ срина и Природо- математическата

Новият училищен закон, наложен силово от ГЕРБ, отне националния статут и специализираните приемни изпити на Националната природо-математическа гимназия (НПМГ). МС трябваше по предложение на МОН до 1 ноември 2016 г. да приеме решение за национален статут на елитното училище, което не е направено. Законът пък постанови, че в профилираните гимназии приемът след VII клас е само с български и математика, но не и с химия, физика, биология.

Учители, ученици, родители, възпитаници на НПМГ обявиха вчера готовност за протест, ако следващият екип на МОН не върне статута на училището. Вече над 4300 души са подкрепили във фейсбук исканията на НПМГ.

"Капитал дейли"

Рекордно дъно в износа на ток

Ако може да се говори за дъно, през 2016 г. износът на електроенергия достигна своето за последните 16 години. В парично изражение това означава пропуснати ползи за производителите на енергия и мрежовия оператор за около 200 млн. евро в сравнение с 2015 г. Като количества намалението на изнесената енергия е с 39.1% спрямо предходната година. По груби изчисления продаденият зад граница ток за 2016 г. е бил за 320 млн. евро, а за сравнение две години по-рано износът е рекордно висок - около 700 млн. евро.

В тунела все пак има светлина, тъй като в последните няколко месеца износът започна макар и плахо да се възстановява. Към началото на септември сривът беше с 6.6 процентни пункта повече от отчетеното в края на годината, сочат данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Най-шоков беше спадът през първите три месеца.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ко
    Котитеря
    2 -2
    09:16, 5 яну 2017
    Бащиц;ата пак се е ИЗЦЕПИЛ като ни мисли за ОЛИГОФРЕНИ Че то само в 4 области в България има 300 села МВР няма толкова служители колкото села има в България Тия хора е време действително да си заминават и повече да не се мяркат в управлението на държавата ------ Бъчварова Ненчев Москов бяха ВЪРХА на некомпентноста
  • 2
    До
    До Котитеря
    0 0
    12:20, 5 яну 2017
    Дай предложение,кой да управлява. Умен човек си гледам. Ние като средно интелигентни хора ще те разберем. Нали все пак,когато плюеш по някой,добре е да дадеш алтернатива.
  • 3
    Пи
    Пиночет
    0 0
    12:21, 5 яну 2017
    А льотчика Румен Фърфърътката още не е встъпил в длъжност ,а се цепи с глупости всеки ден...Какво ли ще стане като встъпи?
Последни новини