Разкриха причината за ПМС

Жените често са подигравани за лошото си настроение по време на "тези дни от месеца". Но учените са открили доказателства, че жените с тежък предменструален синдром (ПМС) не са просто "раздразнителни" - неочакваната смяна на настроението е причинена от генетична мутация. Това сочат резултатите от ново изследване.

ПМС е достатъчно неприятен, но от 2 до 5 на сто от жените страдат от още по-екстремна версия на синдрома, наречена предменструална дисфория (PMDD), която предизвиква такава силна раздразнителност, тъга, тревожност, подуване на корема, и като цяло дните преди месечния цикъл са толкова болезнени, че тези жени не са в състояние да водят нормален живот.

Изследователите вече знаят, че жените с PMDD имат нормални хормонални нива, но по някаква причина телата им са много по-чувствителни към тях. До този момент никой обаче не можеше да разбере причините за тази чувствителност.

Новото изследване разкрива молекулярните механизми на това инвалидизиращо състояние. Това също би трябвало да покаже веднъж завинаги, че лошото настроение свързано с предменструалния синдром има релни причини.

"Това е важен момент за женското здравеопазване, защото то (изследването) установява, че жените с PMDD имат вътрешноприсъща разлика в техния молекулярен апарат в отговор на половите хормони, а не е само емоционално поведение, което те трябва да могат съзнателно да контролират", казва Дейвид Голдман, от Националния институт по здравеопазване на САЩ (NIH).

Екипът изследвал 10 жени с PMDD и девет контролни доброволки без този синдром. Прогестеронът и естрогенът били "изключени" в тяхната система. Жените с PMDD спряли да имат симптоми на настроението, а симптомите отново се появили, когато им "пуснали" хормоните. Контролната група не изпитала промяна. Това показва, че мозъчните клетки на жените с PMDD реагират различно на хормоните по някакъв начин. За да разберат по-добре защо, учените култивиралии техните бели кръвни клетки - те имат много от същите гени като мозъчните клетки, в присъствието на хормони и без тях. Изследователите открили, че голям генен комплекс е различен в двете групи.

Комплексът е известен като ESC / E (Z) (Extra Sex Combs / Enhancer на Zeste) . Изглежда, че мутации в този генен комплекс причиняват интензивните симптоми на неконтролируемо настроение, изпитвани от жените с PMDD.

Това е малко проучване, проведено върху ограничена група от жени. Повече изследвания трябва да се направят, преди да можем да кажем със сигурност какво причинява PMDD, казват учените. Но за първият път е идентифицирана основната клетъчната активност, така че това е обещаваща първа стъпка.

Добрата новина е, че сега има по-добра представа за състоянието, което значи, че могат да бъдат намерени ефективни лечения. В момента жените с ПМС не получават голяма помощ. Съветите към тях са да вземат болкоуспокояващи, "да се развеселят" и "да го превъзмогнат",

"За първи път имаме клетъчни данни за абнормно сигнализиране в клетки, получени от жени с PMDD и правдоподобна биологична причина за тяхната ненормална поведенческа чувствителност към естроген и прогестерон", казва Петър Шмит от Националния институт за психично здраве на NIH.

Изследването е публикувано в Molecular Psychiatry.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини