Официално: Нов орган в човешкото тяло

Изследователите са класифицирали абсолютно нов орган в телата ни. Той е бил в храносмилателната ни система през цялото време, без да медиците да му обръщат особено внимание.

Въпреки че вече е известна структурата на този нов орган, функцията му е все още слабо разбрана и изучаването ѝ може да се окаже важно за лечението на коремни и храносмилателни заболявания.

Известен като мезентериум, новият орган дълго е смятан за съставен от фрагментирани отделни структури. Но последните изследвания показват, че това е всъщност един орган.

Доказателствата за прекласификация на органа са публикувани в The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

Джей Калвин Кофи, изследовател от Лимерик, Ирландия е първоткривателят на мезентериума като орган.

"Анатомичното описание, което се дава от 100 години в анатомията, е неправилно. Този орган далеч не е фрагментиран и комплексен. Това е просто една непрекъсната структура".

Едно от най-ранните описания на мезентериума е направено от Леонардо да Винчи. В продължение на векове новопризнатият орган бил игнориран като незначителен. През последното столетие медиците, които изучават мезентериума предполагат, че е разпокъсана структура, състояща се от отделни секции. Но през 2012 г. Кофи и колегите му показват чрез подробни микроскопски изследвания, че мезентериумът е всъщност непрекъсната структура.

През последните четири години те събрали допълнителни доказателства, че мезентериумът трябва действително да се класифицира като отделен специфичен орган, и сега това е документирано официално.

Медиците вече имат анатомията и структурата. Следващата стъпка е функцията. Когато се знае функцията, става възможно да се идентифицира анормална функция, и след това - заболяване.

След новите изследвания от миналата година студентите по медицина вече учат, че мезентериумът е обособен орган. Най-известната в света поредица от учебници по медицина - "Анатомия на Грей", е актуализирана, за да включи новото определение.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Че
    Честито
    6 0
    14:32, 3 яну 2017
    ще се появят нови клинични пътеки.
Последни новини