Чеци поиска да го пуснат след 5 г. в ареста, съдът отказа

Софийският апелативен съд (САС) не уважи жалбата на подсъдимия Николай Русинов- Чеци за изменение на мярката му за неотклонение „Задържане под стража“.

В жалбата на подсъдимия за убийството на 28-годишната Яна Кръстева в Борисовата градина през 2011 година се изтъкват доводи за прекомерна продължителност на задържането, съобщиха от прокуратурата. 

Съдът обаче прие доводите на представителя на държавното обвинение, че въпреки задържането му преди близо 5 години - от 27.04.2012 година, не може да се направи извод за неразумност на този срок. 

След като Върховният касационния съд върна делото за ново разглеждане и в изпълнение на дадените указания, САС провежда ритмично съдебни заседания, като се събират и нови доказателства за изясняване на значими обстоятелства по делото. Налице е фактическа и правна сложност, която се определя от обема на делото и характера на повдигнатото обвинение, подчертаха от прокуратурата. 

Процесуалното поведение на подсъдимия Русинов след деянието – укриването му, постановената от първоинстанционния съд доживотна присъда, както и предвиденото за това престъпление наказание – „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години и доживотен затвор, бяха изтъкнати от прокурора като обстоятелства, които водят до извода за реална опасност от укриване на подсъдимия, се казва още в съобщението. 

Следващото заседание по делото ще се състои на 13 януари.

На 20 октомври 2014 г. Софийският градски съд призна за виновен Чеци, че умишлено и по особено жесток начин е убил Яна - тя беше намерена удушена, като му наложи една от най-тежките присъди. 

В края на юли 2015 г. обаче Апелативният съд намали наказанието на Русинов от доживотен затвор на 19 години "лишаване от свобода". 

Чеци обаче обжалва пред ВКС и призова върховните съдии да кажат "Не" на страха и да го оправдаят. 

Те наистина не потвърдиха присъдата и върнаха делото с мотива, че са основателни доводите в жалбата на защитата за липса на всеобхватна проверка на обстоятелства, които имат значение за правилното изясняване на авторството и начина на извършване на убийството. 

"ВКС намира за основателни и възраженията на защитата за неубедително формулиране на извода, че автор на престъплението е подсъдимият Русинов в светлината на недостатъчна яснота за крайния час на настъпване на смъртта, както и поради игнориране на данни за присъствие на други три лица, за което са свидетелствали редица веществени доказателства”, пишеше още в мотивите на съда. 

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини