Нуждаем се от хора, които да отговорят на въпроси, на които Гугъл не може

Във време, в което колите се управляват сами, всички знаем, че роботите идват, а в много случаи дори вече са тук. През 2013 г. икономист от Oxford Martin School прогнозира, че през следващите 20 години повече от половината работни позиции ще бъдат извършвани от интелигенти технологии. По време на просперитета на начина на живот, подпомагат от роботизирани системи, е трудно да отречем, че децата ни ще се сблъскат с коренно различна работна среда утре - при това само, ако са късметлии, пише Шарлот Блейз, научен сътрудник по философия в University College Dublin за "Гардиън".

Как трябва педагозите да подготвят младите хора за граждански и професионален живот в цифровата ера? Лудитските методи няма да помогнат. Удвояването на инвестициите в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката няма да реши проблема: хай-тек обучението има своите творчески ограничения. 

Зрелостниците, които напускат училище, ще имат нужда от нови умения. В свят, в който техническата експертиза става все по-тясна, уменията и увереността да се преминава от една дисциплина в друга ще е още по-ценно. Скоро ще се нуждаем от хора, които да обяснят въпроси, чиито отговор няма да намерим в Гугъл: като например какви ще са етичните последици от машинната автоматизация? Какви ще са политическите последици от масовата безработица? Как трябва да се разпределят богатствата в едно дигитализирано общество?

Като общество трябва да се насочим към философията.

Сред политическата несигурност през 2016 г. ирландският президент Майкъл Хигинс направи голяма стъпка в тази насока. "Ученето на философия", каза той през ноември, "е един от най-мощните инструменти, които имаме на наше разположение, за да дадат възможност на децата да действат като свободни и отговорни субекти в една все по-сложна обстановка и в един несигурен свят."

"Философията в класната стая, допълни той, предлага път към една хуманистична и жизнена демократична култура."

През 2013 г. Ирландия се бори с последствията от финансовата криза и тогава Хигинс стартира национална инициатива, призоваваща към дебат за това кое е най-ценно за ирландското общество. Резултатът: въвежда се изучаване на философия в ирландските училища.

Нов курс, насочен към младежи между 12 и 16 години, приканва да се разглеждат философски въпроси, които досега не са били включени в учебната програма. Набедена за една от най-католическите държави, Ирландия въвежда реформи, за да установи философията за деца като предмет в началното училище.

Разширяването на учебната програма по философия в училищата е това, за което Хигинс и съпругата му - Сабина, силно призовават. 

Мисленето и желанието за знание не идва естествено - обратно на това, което Аристотел твърди. За разлика от секса и клюките, философията не е универсален интерес. Бъртранд Ръсел казва: "Повечето хората предпочитат да умрат, вместо да мислят. И много от тях го правят." 

Докато всички ние имаме капацитет за философия, той трябва да се развива с обучения и да се стимулира чрез култура. Ако упражняването на науката има нужда от когнитивно скеле, както твърди американският философ Робърт Маколи, то същото се отнася и за философията. 

Философията е трудна. Тя изисква двойно повече усилия, извършени под строг контрол. Тя изисква от нас да преодолеем личните си пристрастия в разсъждението. Това ни помага да изградим толерантен диалог и да се отворим за различните гледни точки. Философията помага на деца и възрастни да си задават въпроси, чиито отговори не идват само от опита или от Туитър. Най-хубавото на философията е, че тя представя идеи, не его. Затова вграждането и в училищата и публичните пространства е сложен и деликатен процес.

Философията няма да върне работните места. Тя не е панацея за текущи или бъдещи световни проблеми. Но тя изгражда имунитет срещу неоснователно съдене и безпочвена увереност. Философията в класните стаи ще подсигури по-добре всички да възприемат и да оспорват конвенционалните мъдрости на нашата епоха. Може би не е изненадващо, че президентът на Ирландия - страна, която някога е била под теокрация, разбира това.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини