ДПС внесе 36 000 подписа срещу забраната за агитация на майчин език

Евродепутатът и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк внесе нови 36 263 подписа срещу ограничителния текст от Изборния кодекс, който забранява използването на език, различен от българския, по време на предизборна кампания в България.

Петицията, провокирана от дискриминационната забрана, събра солидна подкрепа както в България, така и в чужбина, съобщават от пресцентъра на ДПС. Оттам информират още, че редица международни неправителствени организации са се подписали под твърдението, че "изборното законодателство в този му вид представлява грубо нарушение на изконните човешки права, както и че този текст трябва да отпадне."

Припомняме, че през юли 2015 г. Илхан Кючюк сезира Комисията по петициите за съществуването на правно ограничение в българския Изборен кодекс, което противоречи на редица текстове от европейското законодателство, установяващи правото на свободно изразяване, правото на получаване на информация на разбираем език, което е в пряка връзка с правото на информиран избор.

Следващата стъпка, която ще предприема, е да изпратя писмо до председателя на Еврокомисията Жан-Kлод Юнкер, председателя на Европейския парламент, на Европейския съвет Доналд Туск, както и до комисарите Франс Тимерманс, Вера Йоурова, Тибор Наврачич, защото това е европейски проблем. Не може 10 години след членството на България в ЕС българската демокрация да живее с този хроничен проблем, коментира Кючюк бъдещите си намерения.

 

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини