И ГЕРБ, и БСП определиха доклада на ЕК като обективен

Моят прочит, нашият прочит на доклада на Европейския съюз е изцяло положителен. ​Това каза председателят на правната комисия в 43-то Народно събрание Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Борбата с корупцията продължава да е акцент в доклада и анализа. Тук бих казал, че може би е едно от най-сериозните и критични бележки, свързани с работата по т. нар. Антикорупционен закон. Тук искам да припомня, че ние (от ПГ ГЕРБ - бел. ред.) имахме готовност включително за второ четене на този законопроект, бяхме бламирани от всички политически партии, припомни Кирилов. Единствено ГЕРБ и Реформаторският блок бяха готови да гледат този закон. По тази причина в доклада се изтъква, че тук е липсвала обща воля по антикорупционното законодателство, смята Данаил Кирилов.

Ние вложихме максималното, което възможно, като политически консултации и добросъвестно преговаряне с партньори. Действително ние имаме подходящото законодателство, ние имаме орган по конфисканция на комисията за конфискация на незаконното придобито имущество, припомни той. Анализът на доклада е обективен, допълни още Кирилов.

Какво свърши 43-то Народно събрание

Бяха повече от три нещата, които не успяхме да свършим в рамките на това Народно събрание, стана ясно от думите на Кирилов. Успяхме да приемем Закона за концесиите, който е сериозен в подкрепата си за отношението между институциите и бизнеса. При всички положения цел в бъдещата ни работа ще бъде Антикорупционният закон. Ние имахме от ГЕРБ също предложение за структурирането на новия единен антикорупционен орган с минимално сътресение по всички други структури, които осъществяват дейност по антикорупция. Това при всички положения трябва да завърши с успех възможно най-скоро, отбеляза още той.

Знаете, че ГЕРБ се обяви в подрепа на резултатите от референдума, така че ние ще поддържаме тази подкрепа и ще настояваме да се въведе мажоритарният избор за депутати. Ще убеждаваме нашите партньори и нашите политически опоненти.

Уви, не успяхме да довършим работата по Гражданско-процесуалния кодекс, допълни още Кирилов.

Според Жельо Бойчев от БСП Законът за борба с корупцията не е ставал. Безспорно това ще бъде приоритет в новия парламент. Но ние имаме проблеми с прилагането на законодателството у нас, смята той.

Законът за лихвоточките и наказателната лихва - това са такива едни примери, които дават изключително лош сигнал. По същество това Народно събрание затвърди негативното отношение на българските граждани към иституциите. За мен голяма лъжа на това Народно събрание бе, че не се проведе нито една реформа, каза Бойчев.

Ние от БСП ще предложим в 44-то Народно събрание икономически растеж. Като цяло - поставяне на демографската тема, уточни той.

Според него служебният кабинет на президента е балансиран. В такъв състав този кабинет може да управлява страната до назначаването на редовно правителство, стана ясно от думите на Бойчев.

Той смята, че докладът на Еврокомисията е обективен и реалистичен. В доклада има много тежки констатации. Борбата с корупцията продължава да бъде предизвикателство за страната. С една дума: "Не сте направили нищо!", обобщи Бойчев. Докладът показва лошите практики в съдебната власт, цитира се случаят с образно казано, двете каки. Притеснителното е, че няма срок, в който да става ясно, че този механизъм за проверка ще отпадне, коментира още говорителят на БСП.

След като не сме успели да изпълним препоръките, вината е в българската държава. Всички сме в дълг специално в борбата с корупцията, не толкова към Еврокомисията, а към българските граждани, заяви още Бойчев.

 

Източник: http://www.actualno.com

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини