В последния ден на януари: Вино от чешма, Руслан Мъйнов, дегустации на специалитети и обявяване на най-добрите винари и майстори на сармите

Преди години от чешмата на църквата "Света Богородица Благовещение" - Рибната, е текло вино на празника Трифон Зарезан. Това предава една от легендите в Джордж махала. Тази митична история отново ще се превърне в реалност само след ден.

Празничната програма ще започне в 13.30 ч. с шествие на винопроизводителите и финалистите в конкурса от паметника на Аристи Чорбаджака до църквата "Света Богородица Благовещение". Ритуалът "Вино от чешма" е предвиден за 14 ч., след което празничното шествие ще потегли към центъра на града.

В 14.30 ч. на площада ще започне концерт с участието на Руслан Мъйнов, оркестър "Славяни", местни изпълнители и самодейни състави. Ще се дегустират станимашки вина и специалитети от Асеновград и селата Избегли, Конуш, Бачково, Леново. С местни специалитети гостува побратименият Димитровград (Сърбия).

Награждаване на победителите в конкурса за най-вкусните станимашки сармички ще бъде в 15 ч., а кой са най-добрите майстори на домашното вино ще стане ясно около 17 ч. 

Празниците на виното в Асеновград и тази година ще завършат на 1-ви февруари с пехливански борби и народно веселие. Последният ден от програмата е посветен на покровителя на лозарите и винарите Свети Трифон. Традиционните борби в едноименната местност край града ще започнат в 10 ч. близо до параклиса, чийто патрон е светецът.

Всички желаещи могат да премерят сили в борба "свободен стил". Записването ще се извършва на място по категории според възрастта на участниците-– деца, юноши и мъже. Съдийството е поверено на треньори по борба свободен стил.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини