Партиите не се разбраха за състава на Областната избирателна комисия

На порведените консултации, под председателството на областния управител Здравко Димитров, партиите не можаха да се разберат за състава на РИК 17.

Димитров председателства консултациите относно предложенията за състава на Районна избирателна комисия за 16-ти избирателен район Пловдив и 17-ти избирателен район Пловдивски, в съответствие с изискването на чл. 60 от Изборния кодекс за провеждането на избори за народни представители на 26.03.2017 г.

В консултациите участваха представители на парламентарно представените партии и коалиции и партии и коалиции от партии, които имат членове в Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

Областният управител Здравко Димитров призова да се изберат можещи хора с опит, които качествено да си свършат работата. „ Нека и на тези избори запазим добрия тон и покажем, че наистина сме в Европа, не само на думи, а и на дела“, заяви той.

16-ти и 17-ти избирателни района имат 11 мандата и Районната избирателна комисия трябва да се състои от 17 члена, заедно с председател, зам.-председател и секретар.

Квотите за отделните партии се определят съгласно мандатите на парламентарно представените политически сили - ГЕРБ - 6, Коалиция БСП Лява България – 3, ДПС – 2, Коалиция Реформаторски блок – 2, Коалиция Патриотичен фронт – 1, Коалиция България без цензура – 1, Атака – 1, Коалиция АБВ – 1.

Предложенията за състава на Районна избирателна комисия за 17-ти избирателен район Пловдивски бяха следните:

ГЕРБ – Илиян Иванов /председател/;

Коалиция БСП Лява България – Ваня Костадинова /председател/;

ДПС – Айтен Салим /секретар/;

Коалиция България без цензура – Антон Карагачлиев /зам.-председател/;

Атака – Иванка Милева /зам.-председател/;

АБВ – Людмила Антонова /секретар/

Коалиция Реформаторски блок / Стоян Янаджиев /зам.-председател или секретар/

Коалиция Патриотичен фронт – само членове.

От партия Атака подадоха възражение, което беше подкрепено и от представителите на Патриотичен фронт, във връзка с поисканото от Реформаторския блок зам.-председателско място, с мотива, че РБ са участвали в управлението и не е редно председателското и зам.-председателското място да са от коалиционни партньори. От Коалиция БСП Лява България също изтъкнаха, че нямат намерение да се отказват от искането си за председателското място и ще оставят решението за състава на комисията да бъде взето от ЦИК.

При проведените консултации не беше постигнат консенсус между политическите сили за състава на Районните избирателни комисии и това ще наложи вземането на решение от ЦИК, която да определи кой от излъчените кандидати ще заеме въпросните позиции.

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини