Агресията в училище се увеличава

7279 са случаите на агресия в училище, свързани с физическо посегателство и психически тормоз през миналата учебна година. Отделно са регистрирани 364 прояви на вандализъм и 571 кражби. Така броят на инцидентите в училищата в страната надхвърля 8000, става ясно от справка на Министерството на образованието и науката, предоставена за в. "Монитор".

Най-много са случаите (2789), при които става въпрос за вербална агресия - обиди, псувни и цинизми. След това идват случаите с физическа агресия - сбивания, силни удари, шамари или блъскане, дори вадене на ножове и други оръжия. Един от най-тежките физически инциденти миналата година беше в столичното 23 СУ, където момче намушка свой съученик заради девойка.  

Проявите на насилие върху деца в училищата са били 216. Тук влизат посегателствата от учител към ученик както и раздаването на шамари от по-големите батковци или каки.

Според психолога от МОН Татяна Предова от 4-5 години са въведени показатели, по които учителите регистрират случаи на агресия - съгласно степента на опасност. През годините обаче агресията в училище се увеличавала. 

Близо 1500 пък са случаите на тормоз и кибертормоз в училищата в страната през миналата година. Според Предова тези два вида прояви на агресия трябвало да се разделят в бъдеще. Един от най-скорошните и фрапантни примери от миналата година е клипът, при който тийнейджърки бият друго момиче и искат от него да се съблече. Видеото беше пуснато във Facebook. Друг пример за тормоз в интернет е качването на снимки в социалните мрежи. Изходът от такъв тип тормоз понякога дори може да бъде фатален, коментира Предова.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини