Доживот за българин, насякъл немски турист

Областният съд в германския град Аахен осъди на доживотен затвор 42-годишния Андрей Цветанов от Варна, който уби с брадва немски турист в "Златни пясъци".

Жестокото убийство бе извършено на 4 септември 2015 г. в хотелската стая на германеца в българския курорт, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Варненецът Андрей Цветанов е извършил престъплението „от алчност и други низки подбуди“ и „подло е убил човек“, се казва в обвинителния акт на прокуратурата в Аахен. 

Между 19,30 и 21 часа по предварително изготвен план българинът отишъл в стаята на 49-годишния немски гражданин Волфхард Ешвайлер. Цветанов имал любовна връзка със съпругата на чужденеца и искал да се възползва и от значителните му спестявания. 

Жертвата и убиецът се познавали добре. От началото на 2015 г. Андрей Цветанов заживял като наемател в дома на семейство Ешвайлер. Андрей знаел, че Волфхард ще прекара лятната си ваканция в хотел „Магнолия“ на Златни пясъци от 30 август до 19 септември 2015 г. Затова и планирал да извърши убийството в България и с тази цел се прибрал във Варна. 

Германецът обаче бил бивш спортист и значително по-силен физически от варненеца. За да успее планът му, Андрей трябвало да действа изненадващо. 
Той се въоръжил с брадва и още с влизането си в хотелската стая започнал да нанася удари по главата, врата и ръцете на Волфхард Ешвайлер. 

В заключенията на съдебномедицинската експертиза по делото съдебните медици са описали 52 посечни удара по тялото на убития. След убийството Андрей напуснал стаята. На вратата поставил табелка „Не ме безпокойте“. 

Тялото на германския турист било открито два дни по-късно от позната на жертвата, която също пристигнала в хотел „Магнолия“ за лятната си ваканция. 

Веднага след зверското престъпление Окръжната прокуратура във Варна образува досъдебно производство за умишлено убийство по член 115 от Наказателния кодекс. Изпратени са молби за правна помощ до прокуратурата в Аахен, които дават основание в Германия да започне паралелно разследване по случая, а доказателствата да се ползват от разследващите и съдебните органи в двете държави. 

Ден след убийството – на 5 септември 2015 г., Андрей напуснал Варна и отпътувал за Германия. 

На 19 ноември българинът е задържан в дома на убития Волфхард, след като в автомобила, който управлявал, полицията открила следа от кръвта на жертвата. ДНК-следа и клетъчен материал, които принадлежат на Андрей, пък са открити от разследващите във Варна в хотелската стая на убития. 

Делото бе гледано от Камарата на областния съд в германския град Аахен с участие на съдебни заседатели. Там се разглеждат дела за особено тежки престъпления. 

Българинът е осъден на доживотен затвор. 

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини