Антарктида се затопля

Антарктида, общо погледнато, се е затоплила през последните 50 години, сочат резултатите от ново изследване, които оборват хипотезата, че има равновесие между температурите в западната и източната част на континента.

Температурите в Антарктида са се повишили със средно 0,5 градуса между 1957 и 2006 г., главно през зимата и пролетта, заявяват авторите на изследването.

Те са базирали заключенията си върху данни, събрани от наземни станции, и спътникови данни. Темпуратурата в източната част на Антарктида се е понижила между 1970 и 2000 г., но в западната част на континента и на Антарктическия полуостров се е повишила.

"Затоплянето в западната част на Антарктида е надхвърляло една десета част от градуса на десетилетие през последните 50 години, като е "компенсирало" понижаването на температурата в източната част на континента през периода 1970-2000 г., се отбелязва в комюнике на Вашингтонския университет.

"Затоплянето на Антарктическия полуостров и в западната част на Антарктида е свързано с промени на атмосферната циркулация и с отстъпването на ледената покривка в граничещия с Пасифика район на Южния океан", поясниха Ерик Стийг и Дрю Шиндел от центъра "Годард" на НАСА в Мериленд.

Една от причините да се смята, че температурите в голяма част от Антарктида се понижават, е наличието на дупка в озоновия слой през пролетта в полярния район на южното полукълбо. "Ситуацията в този район се отъждествява с целия континент, без да има основания за това", увериха изследователите.

Ако озоновата дупка изчезне в средата на този век, както предвиждат някои учени, Антарктида ще се затопли като останалата част от света, допълниха те. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини