Орязаните депутатски мандати в БСП са евтин популизъм

Ограничаването на депутатските мандати в БСП е евтин популизъм, заяви бившият депутат от партията Георги Божинов, който открито атакува лидера Корнелия Нинова.

По нейно предложение, на последния конгрес на БСП мнозинството гласува решение, че нито един партиец не може да бъде депутат повече от 12 години - или три мандата. Това предизвика напрежение сред старите кадри, които Нинова смята да „пенсионира”. 

Сред тях са Божинов, бившият лидер на партията Михаил Миков и едно от най-известните й лица - Янаки Стоилов. 

Тази сутрин Георги Божинов коментира пред bTV, че още преди да бъде приета идеята за мандатност, той е заявил, че няма да се кандидатира за следващ мандат.

Вярно е, че повече от 1000 души бяха заедно с мен депутати. Някои си заминаха след първия опит, други не се забелязваше, че са в парламента, а онези, които са останали и правят впечатление, са много благодатна почва да се каже: „Стига вече, време е да си вървят”, смята Божинов. 

Според него обаче на БСП й трябват компетентни кадри, за да анализират схемите на "паралелната държава”. 

По думите му той лично не е обиден от това, че ще бъде „пенсиониран” като депутат, защото и без това е на прага на пенсионната възраст, но: 

Колегите ми, хора които поддържаха линия, която животът потвърди, да им кажеш, че промените изискват промяна и в тяхната позиция в политиката, е повод не само за обида”.

Вчера обаче друг висш кадър на БСП - Весела Лечева, заяви, че промените в устава не са чистка, а възможност за обновление.

Кирил Добрев пък коментира, че те могат да бъдат полезни със съветите си и ако са извън парламента.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини