Американски танкове и БТР-и пристигат в Латвия

Тежка бронирана техника на американските въоръжени сили ще пристигне в Латвия тази седмица.

Това съобщи пресслужбата на министерството на отбраната на балтийската република, цитирана от ТАСС и БТА. На 8 и 9 февруари в Латвия ще пристигне бронирана техника от 4-а пехотна дивизия на САЩ. Става въпрос за 15 танка М1 "Ейбрамс" и 6 БТР-а "Брадли".

По-рано в Латвия, за ротация в рамките на операция "Атлантическа решителност", пристигнаха 250 военнослужещи от 3-а бронетанкова бригада на американската армия. 

Всички те бяха разположени в базата Адажи, където ще тренират заедно с военнослужещи от латвийските въоръжени сили.

Операция "Атлантическа решителност" започна през април 2014 г. с цел "засилване на източния фланг на НАТО", припомня ТАСС.

На срещата на върха на алианса във Варшава миналата година бе решено в Латвия, Литва, Естония и Полша тази година да бъдат разположени многонационални батальони. 

От 17 до 30 април в Латвия предстои и голямо международно военно учение "Летен щит 14", в което ще вземат участие над 500 военнослужещи от 10 страни членки на НАТО, а също и български военни. 

Германия започна да изпраща преди дни танкове и друго оборудване за друга балтийска република - Литва, като част от мисия на НАТО за укрепване на отбраната на Източна Европа.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини