Магистрала "Хемус" е с най-много катастрофи. Преглед на печата

Инцидентът в тунела "Ечемишка" и сигурността на пътищата са сред водещите теми на вестниците в сряда.

Последната щателна проверка на злополучния тунел е бил през септември, когато другият е спрян за ремонт и движението става двупосочно в този. По думите на директора няма констатации за установен драстичен проблем в последния момент септември месец.", пише в. "24 часа".

"Лампи и парчета корозирала конструкция от години падат от тавана на тунел "Ечемишка", разказва пред "Труд" бившият шеф на вече несъществуващото звено "Магистрална полиция" полковник Красимир Занев. "Докато бях начело на "Магистрална полиция" (от 2002 до 2006 г. - б. а.) многократно информирах ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" за падащи предмети и нередности по всички тунели на автомагистрала "Хемус". Особено за "Ечемишка". Имам подадени поне четири-пет писмени сигнала, в които съм уведомявал ведомството за този проблем", обясни Занев. Той каза, че издавал заповеди към подчинените си да разчистват отломките от пътното платно и да ги изкарват извън тунела. "Редовно бяха подменяни самите осветителни тела, но конзолите, за които те са захванати, си бяха корозирали. На това никой не обръщаше внимание и сега се стигна до този трагичен инцидент. А за абсолютно всеки случай на паднал предмет сме казвали на АПИ", посочи полковникът. В същото време продължава проверката за инцидента, при който загина Елена Горанова, като информация не се оповестява. А служебният регионален министър Спас Попниколов издаде нареждане към АПИ дейностите в лявата тръба на "Ечемишка" да привършат възможно най-бързо, за да се възстанови трафикът. По-късно от МРРБ съобщиха, че това ще се случи до 14 февруари..." - в. "Труд".

"Магистрала "Хемус" е пътната отсечка в България с най-много катастрофи през миналата година - 266 за девет месеца, съобщиха от пресцентъра на МВР. При тях обаче няма жертви, а само 19 ранени, при 14 тежки инцидента. Пътна полиция разработва карта на най-опасните пътища. Целта е анализ на причините и набелязване на мерки за намаляване на тежките пътни инциденти там...". това е една от темите на в. "Дневник".

Предстоящите парламентарни избори неизменно са също сред актуалните теми във вестниците днес.

"Да, България" събра близо 20 хиляди подписа само за ден, с които да бъде осигурено участието на движението на изборите, научи "Дневик" от партията. Броенето продължава, като от края на деня бройката на събраните подписи нарастваше с всеки изминат час. Идеята е участието в предсрочния парламентарен вот през март да се случи в коалиция с вече регистрирани партии, като в момента текат преговори. Единият сигурен участник са "Зелените", все още не е известно кой друг. Необходим е още един партньор, защото "Да, България" заради жалбите подадени срещу регистрацията й, все още не е юридически субект, а коалицията ще ползва на изборите нейното име. За регистрацията в ЦИК, за която крайният срок, е утре осми февруари, са необходими 2500 подписа. След като в понеделник стана известно, че срещу регистрацията има внесени три жалби, две от които фиктивни, от партията на бившия правосъден министър Христо Иванов обявиха, че излизат на улицата и ще се опитат да съберат 3000 подписа. По-рано пред Би Ти Ви Иванов заяви, че вероятно ще бъде отчетен рекорд на гражданската активност. Подписи се събираха в София, Варна, Пловдив и други градове. По информация на "Дневник" на места в столицата е имало опашки за подписи...", информира  в. "Дневник".

"Заявление за участие в предсрочните парламентарни избори са подали 8 партии, като четири от тях вече са регистрирани, другите чакат проверка. Коалициите, които са подали заявления за регистрация, са 6, обяви говорителят на ЦИК Александър Андреев. Партиите, подали документи, са ГЕРБ, ПП "Воля", Движение за радикална промяна "Българската пролет", ПП "Българско национално обединение", ПП "Глас народен", Движение за равноправен обществен модел (ДРОМ), Партия на Зелените и Партия "Възраждане". Коалициите, които са подали заявление за участие в предсрочния вот до момента са "Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО", Реформаторски блок, "Коалиция на недоволните", "АБВ - Движение 21", "Обединение ДОСТ" и Коалиция "Нова република"...", пише  в. "Труд".

Всекидневниците отделят място и на кончината на големия философ и литературовед Цветан Тодоров.

"Големият българо-френски философ и литературовед, лингвист, семиотик, литературен критик Цветан Тодоров е починал, съобщиха преди минути "Кариера дела Сера" и "Ла Република", които са получили потвърждение за кончината от издатели и други близки. Великият философ, считан за един от най-големите съвременни интелектуалци, си е отишъл на 77 години. На първи март той щеше да празнува рожден ден. Тодоров прекарва първите 23 години от живота си в България, а след това се установява трайно във Франция. В интервю за български вестник през 2008 г. се самоопределя като българин и французин. Цветан Тодоров е известен на първо място като литературен критик и теоретик, неговите философски рефлексии за самоопределянето са от голямо значение за антропологията и социологията. Въпросът за собствената и чуждата културна идентичност е една от важните теми в дебатите на съвременната антропология. Книгите на Цветан Тодоров, писани на френски, се превеждат в България след 1984 г." . темата е от в. "Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини