Българските народни песни, които станаха част от световни хитове

Народната музика носи със себе си духа и традициите на един народ. Някои от българските народни песни вдъхновиха изпълнители от цял свят и те включиха български фолклорни мотиви в собствените си творби. А една дори покори космоса...

"Пиленце мое" в песента Breathing

Американският певец Джейсън Деруло включи в хита си Breathing част от българската народна песен "Пиленце мое" в изпълнение на "Мистерията на българските гласове". Парчето на Деруло доби популярност през 2011 г. и е номинирано за най-добра песен и клип на World Music Award for World’s Best Song/Best Video. Тракът е гледан над 39 милиона пъти в интернет платформата YouTube.

"Втора песен из пътя" в  The Violing Song

Тракът на Monoir & Osaka feat. Brianna включва фолклорен мотив от "Втора песен из пътя", отново изпълнен от "Мистерията на българските гласове" под обработката на композитора Николай Кауфман. Освен това клипът е заснет на българското черноморие.

"Чичовите конье" в Stanga

Израелският диджей Саги Абитбул придоби популярност с парче, в което отчетливо се чува и българската песен "Чичовите коне". Stanga стана абсолютен хит, а само аудиото е пускано над 7,7 милиона пъти в YouTube. Изпълнителят планира да включи друга българска народна песен в следващия си проект. Тракът ще носи името "Марико", а българската част ще е от "Мари Марийко".

"Притури се планината" в саундтрака на Step Up: Revolution 

Прекрасната българска песен е осъвременена с дъбстеп елементи в парче от саундтрака на филма. В листата с хитове към Step Up се включат и парчета на Джъстин Бийбър, Питбул, Фърги, Джей Ло.

"Зайди, зайди, ясно слънце" в Message for the Queen

Мотиви от българската народна песен са използвани в Message for the Queen от саундтрака на компютърната графика "300". През 2007 година композиторът Тайлър Бейтс сподели, че е създал парчето на базата на "Зайди, зайди, ясно слънце".

"Що ли, месечинко, грееш" в трак на Тиесто

Небезизвестният диджей Тиесто използва мотиви от българска народна песен в Alone in the Dark - Edward Carnby, изпълнена от "Мистерия на българските гласове". В изпълнението се включва и френският композитор на видеоигри Оливър Деривие. Alone in the Dark е компютърна игра от 2008 г, пета част от хорър поредица, а главният герой е частният детектив Едуард Карнби.

"Излел е Дельо хайдутин"

Няма как да пропуснем песента, която прослави България в Космоса. Творбата в изпълнение на Валя Балканска излетя сред звездите през 1977 г. Включена е в "Златната плоча на Вояджър" на американските космически апарати "Вояджър" 1 и 2 като послание от Земята. Това е най-известната българска народна песен, успяла да прехвърли границите на нашата планета и се отправи към звездите.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини