Спряха кражбите на ток от електромери, прехвърлиха се на трафопостовете

След подмяната на електромерите с дистанционни, която през миналата година обхвана целия Смолян, има висока разкриваемост на манипулации след сигнал от системата. Намалели са и кражбите на електроенергия. Това отчетоха от EVN България. За 2016 г. щетите от кражба на ток са в размер на 4 хил. лв., а открадната ел.енелгия е 46,6 MWh. Затова проектът за подмяна на електромерите продължава в Асеновград, Кърджали и Хасково. За сметка на това един от най-сериозните проблеми за електроразпределителното дружество, опериращо на територията на Смолянска област, са кражбите от трафопостовете. За 2016 г. щетите от тях са в размер на над 30 хиляди лв., съобщи инж. Костадин Величков, изпълнителен член на Съвета на директорите на EVN България. Крадат се метали и кабели, които се продават. Това е и една от причините за авариите в мрежата и хора от цял квартал например да останат без ток. Ощетени са и клиентите и дружеството, посочва инж. Величков. Крадците са умни и действат организирано. В Чепеларе, благодарение на полицията, е спипана такава група, която извършвала кражби на територията на Смолянска област и в Асеновград. Освен медни проводници се изтръгват и електромери. Това е проблем за цяла България. Необходимо е да се промени нормативната уредба за изкупуване на цветни метали, коментира още Величков.

Над 100 милиона лева са инвестициите, на правени от EVN в Смолянска област за периода от 2005 до 2016 г. Новите трафопостове и възлови станции са 146, а новите електропроводи са 827,9 км. Благодарение на тези инвестиции мрежата издържа и рекордното потребление на ел.енергия през декември и януари. Смолянчани обаче ползват по-малко ток в сравнение с другите област, защото най-често се отопляват на твърдо гориво. През януари 2017 г. 4 % от смолянчани са имали средно на месец потребление на 1000 kWh, а за 2016 г. този процент е бил 2 на сто.

През януари т.г. са постъпили само 2 жалби от недоволни клиенти. Проверка на КЕВР и Министерството на енергетиката е потвърдила, че електромерите се отчитат коректно, посочи още Величков.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини