САЩ и Канада укрепват партньорството в отбраната

САЩ и Канада задълбочават сътрудничеството си по отношение на сигурността на въздушното пространство, предадоха информационните агенции.

Двете страни ще разширят и модернизират партньорството си в рамките на NORAD - интегрираната система за аерокосмическа сигурност на двете страни.

Това беше съобщено от американския президент Доналд Тръмп и канадския премиер Джъстин Трюдо след официалната им среща във Вашингтон - първа за двамата държавни лидери.

Те са се договорили за засилване на въздушния и космическия контрол и за повишаване на сигурността на военноморските сили на двете страни.

Вашингтон и Отава ще засилят и сътрудничеството си в сферата на киберсигурността.

Американската страна е приветствала решението на Канада да обяви открит конкурс за замяна на целия парк от изтребители CF-18.

Има вероятност те да бъдат сменени с 18 нови самолета Super Hornet, за което САЩ са готови да съдействат.

Тръмп подчерта, че Вашингтон се стреми към засилване на търговските взаимоотношения със съседната страна. Той не отправи традиционните си остри критики към Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), които многократно е заявявал в други случаи. Американският президент само отбеляза, че при отношенията си с Канада в рамките на споразумението САЩ имат значително по-малко проблеми, отколкото с Мексико.

Той обобщи, че двете страни винаги ще останат една за друга най-важни партньори.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини