Доклад на Световната банка: Токът в България трябва да поскъпне

За да продължи финансовото възстановяване на електроенергийния пазар в България са необходими две допълнителни мерки. От една страна това е държавна подкрепа за намаляване на разходите за погасяване на натрупаните задължения, а от друга - увеличаване на такса „Задължение към обществото“ за всички потребители с приблизително пет процента на година до 2019 г. Това е записано в резюмето на доклада на Световната банка за електроенергийния пазар у нас, публикувано на интернет страницата на Министерството на енергетиката. 

Според анализаторите на институцията за регулираните потребители, увеличението от тази мярка в крайната цена за електроенергия се очаква да бъде 2% годишно след корекция за инфлация.

Според Световната банка досегашният модел на функциониране на регулирания сектор с единствен доставчик в лицето на НЕК вече е неприложим, тъй като се налага въвеждането на нов подход за прехода към конкурентен енергиен пазар, съвместим с вътрешния електроенергиен пазар на Европейския Съюз (ЕС).

Според Световната банка процесът на пълна либерализация на електроенергийния пазар трябва да продължи. Препоръчва се поетапен подход чрез постепенно преминаване от регулирани към пазарно-ориентирани цени за битовите потребители. Това щяло да позволи на домакинствата да се адаптират плавно към пазарните цени на електроенергията преди пълното премахване на регулираните тарифи.

Посочва се, че в това отношение е важно да се предприемат мерки за защитата на бедните потребители чрез подобрения както в програмите за социално подпомагане, в краткосрочен план, така и за допълнителни мерки за енергийна ефективност, в средносрочен план.

Предложената понастоящем от правителството социална тарифа би спомогнала за смекчаване на обедняването от промяна в цените и от премахването на регулираните цени, ако бъде избран такъв вариант. За да се гарантира, че допустимите физически лица и домакинства ще се възползват от програмата, се препоръчва максимално ефективното използване на наличните административни ресурси с цел автоматично включване в програмата. Правителството трябва също да разгледа варианти за разширяване на критериите за допустимост за големите домакинства с ниски доходи и потребление над 150 KWh на месец, тъй като тези домакинства са идентифицирани от Световната банка като „енергийно уязвими“, посочват от банката.

В доклада е отбелязано, че вследствие на предприетите държавни политики в миналото, натрупаният финансов дефицит в регулирания сектор, който обхваща потребителите с право на избор на регулирани цени, е оценен на 1.9 млрд. лв. към края на 2015 г. (2 на сто от БВП).

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Гр
    гражданин
    5 0
    14:03, 17 фев 2017
    Как световната банка препоръчва на нас подобно нещо, като в същото време в редица други европейски страни енергийния пазар не е либерализиран. Дори в Гърция, една от първите страни членки на Европейския съюз все още аналога на нашия НЕК е държавен и в същото време няма частни електроразпределителни дружества като при нас, а тази дейност е останала държавна собственост.
  • 2
    By
    bydlo
    1 0
    14:52, 17 фев 2017
    Прави са хората. На сайта им ( уърлдбанк.орг ) има проучване от 2015 г. според което "българските" респонденти най-много се вълнуват от проблемите в образованието - цели 61 проц.
    Хак да им е цената на тока на тия плутократи българите, тогава.
Последни новини