Рибарите въстанаха: Заплашват ни с мутри

Рибари от цялата страна се събраха на бунт пред сградата на Морска администрация във Варна. Някои от тях бяха придружавани от семействата си.

Те настояват за пореден път за промени в ръководството на ИАРА и диалог с бранша, предаде Varna24.bg. 

"Днес е петия пореден протест. След четири протеста, проведени предните месеци, не видяхме реакция от страна на държавата. Днес искаме да припомним, че проблеми има и чакаме тяхното решение. Към момента конкретното ни искане е смяна в ръководството на ИАРА. Видяхме, че няма промяна, изчакахме три месеца и нищо не се промени в работата на изпълнителната агенция. Ние искаме да има комуникация с бранша, да има разбиране. Не очакваме да ни подпомагат работата, но поне да има разбиране", декларираха участниците в протеста. 

Те изтъкват, че основните проблеми на бранша след влизането ни в ЕС е новата политика, която е рестрикции и ограничения в риболова. Нещо, заради което те търпят загуби. 

Рибарите искат администрация, с която да работят ръка за ръка. 

"Втори-трети месец корабите стоят от страх да влезнат в морето, за да няма санкции. Проблемите тръгнаха от есенния риболов. Едно грешно тълкуване на тогавашния министър на земеделието доведе до санкциониране на колеги, писане на безумни актове. Един такъв акт носи след себе си и наказателни точки, което е по европейските регламенти. Тези точки водят до спиране на кораба за определено време и невъзможност за улов на определен вид риби", разказват те.

През годините отпаднаха доста колеги, нямаме и нови попълнения. Трудно е да привлечем млади хора. Всички мерки, които са към бранша, са за да се намали риболовното усилия. Хората дават за скраб корабите си, отказват се и намаляваме с всеки един ден, оплакаха се рибарите. 

Във Варна има около 50 големи кораба над 12 метра. Зад всеки един риболовец има по още няколко човека семейство, които разчитат на него. Със смяна в ръководството на ИАРА можем да тръгнем да решаваме проблемите. Сегашното не само не иска, а пречи.", коментира Емил Милев, председател на Сдружение "Черноморски изгрев. 

"Ние престъпление ли правим като искаме да работим? Отиваме в морето да изхраним семействата си. И не само нашите, ами на всички, които са ангажирани в този бранш. Жалко, жалко, жалко...Живяхме в единия строй, живеем и в другия, но жалкото е, че се надявахме нещо да се промени, но уви...Мутренските истории са същите, както бяха преди, дори сега са още по-зле. И като ни натискат ще ни вземат душата ли? 

Идете по гробищата да видите средната смъртност каква е, пада...От много хубаво ли? Сред тези рибари, които започнаха преди 25 години, няма младо попълнение. Всички тук са над 37-38 години. Никой не иска да работи в тоя бранш при тези проблеми. Как да работим 45 дни в годината и да насмогнем. Плащаме заплати на хората и вече даже не плащаме. Пуснахме ги в неплатен отпуск. Откъде да ги изкараме тия пари?",  попита друг от участващите в протеста.. 

Протестът на рибарите ще продължи и утре на рибарското пристанище в Аспарухово, където ще има шествие с плавателните съдове. Тогава хората в бранша ще решат как да действат от тук нататък. 

"Имахме среща с ресорния зам.-министър преди една седмица и в писмен вид му беше предоставена цялата информация на предхождащите протести. Втора седмица очакваме решение. На тая среща отново чухме заплахи от изпълнителния директор на ИАРА колко лошо ще стане за нас. Не можем да приемем това отношение.

Ако отново не ни чуят колегите искат гражданско неподчинение. Ще затворим мостове и пътища, като целта е да провокира общественото внимание в страната. Искаме да се чуе, че има такъв бранш, че има рибари и те искат да работят и да се решат проблемите, трупани вече 9-та година", допълни Емил Милев.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини