Двама полски кандидати се борят за поста в Европейския съвет

Правителството на Полша ще номинира свой кандидат за поста председател на Европейския съвет на мястото на поляка Доналд Туск.

Това заяви министърът на външните работи  Витолд Вашчиковски, цитиран от англоезичното издание "Уорсоу войс" и агенция "Фокус"

Кандидатът ще бъде депутатът в Европейския парламент Яцек Сариуш-Волски.

„Изпратих дипломатическа нота с предложението за кандидатурата на Сариуш-Волски за председателството на Европейския съвет“, заяви Вашчиковски.

В събота управляващата партия „Право и справедливост“, заяви официално, че е силно против преизбирането на Туск на поста.

„Не мога да си представя другите страни-членки на ЕС да подкрепят кандидат, който няма подкрепата на собственото си правителство“, заяви Вашчиковски.

Френският президент Франсоа Оланд обаче изрази желание полякът Доналд Туск да остане начело на Европейския съвет въпреки несъгласието на управляващата в Полша консервативна националистическа партия. Това предадоха Франс прес и БТА.

"Аз самият издигнах преди две години и половина кандидатурата на Туск за председателския пост в Европейския съвет", казва френският държавен глава в публикувано днес интервю за шест европейски вестника.

От друга страна лидерът от Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер заплаши да изгони евродепутата Яцек Сариуш-Волски, ако той не оттегли кандидатурата си за председател на Съвета на ЕС.

ЕНП подкрепя Туск

Два-три часа по-късно се разбра, че заканата не е била театрална.

ЕНП съобщи, че е изключила Яцек Сариуш-Волски от партията, предаде БТА. С това правителственият кандидат губи и поста си на зам.-председател в многонационалната политическа организация.

Председателят на ЕНП Жозеф Дол пояснява в писмена позиция, че решението е взето днес.

Дол изразява дълбоко съжаление от нелоялността и неуважението, показани от Сариуш-Волски. Той допълва, че Туск, който очаква тази седмица да бъде преизбран начело на Европейския съвет, има недвусмислената подкрепа на ЕНП.

На 4 март полският евродепутат Яцек Сариуш-Волски беше изключен и от партията си "Гражданска платформа", оглавявана по-рано от Туск.

Невиждана ситуация

Полша създаде невиждана досега ситуация в ЕС, издигайки кандидат срещу бившия полски премиер и настоящ председател на съвета Доналд Туск, който се бори за втори мандат, отбелязва АФП.

Очаква се лидерите на ЕС да дадат на бившия полски десноцентристки премиер Доналд Туск втори 30-месечен мандат начело на Съвета на ЕС на среща на върха в Брюксел в четвъртък. Мандатът на Туск приключва на 31 май.

От правна гледна точка никоя държава няма право на вето и Туск може да получи втори мандат с мнозинството от гласовете. Дипломати обаче посочват, че лидерите предпочитат да намерят консенсусен избор, когато става дума за председателството на собствената им институция и биха предпочели да не се стига до гласуване, отбелязва Ройтерс.

Ситуацията наподобява миналогодишната надпревара за поста генерален секретар на ООН, в която се озоваха едновременно две българки със сериозен международен опит и известност - Ирина Бокова и Кристалина Георгиева.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини