Opel/Vauxhall се присъединяват към PSA Group

PSA Group се налага като номер 2 в Европа. Това силно и балансирано присъствие на Групата на европейските пазари ще послужи за основа на печеливш растеж в световен мащаб

Съвместно дружество с BNP Paribas в автомобилното финансиране, което ще подкрепи развитието на брандовете Opel/Vauxhall

Операцията на стойност 2,2 милиарда евро ще ускори трансформацията на GM и ще отключи акционерна стойност чрез стриктно разпределение на капитала

Детройт и Париж, 6 март 2017 г. – General Motors Co. (NYSE:GM) и PSA Group (Paris:UG) обявиха споразумение, чрез което дъщерното дружество Opel/Vauxhall на GM и европейския филиал на GM Financial ще се присъединят към PSA Group в транзакция, оценяваща тези дейности съответно на 1,3 милиарда евро и 0,9 милиарда евро.

С присъединяването на Opel/Vauxhall, които са генерирали приходи от 17,7 милиарда евро през 2016 г.1, PSA ще се превърне във втората по големина автомобилна компания в Европа с пазарен дял от 17%2.

Създаване на солидна европейска основа, поддържаща печелившия растеж на PSA в световен мащаб

„Горди сме да обединим сили с Opel/Vauxhall и сме твърдо отдадени на това да продължим развитието на тази страхотна компания и да ускорим трансформацията ѝ,“ казва Карлос Таварес, изпълнителен директор на PSA. „Ние уважаваме всичко, което талантливите хора в Opel/Vauxhall са постигнали, както и чудесните брандове и силното наследство на компанията. Възнамеряваме да управляваме PSA и Opel/Vauxhall, като залагаме на съответните идентичности на брандовете.Тъй като вече сме създавали заедно печеливши продукти за европейския пазар, знаем, че Opel/Vauxhall е правилният партньор. Гледаме на това като на естествено продължение на взаимоотношенията ни и сме нетърпеливи да ги отведем на следващото ниво.“

„Уверени сме, че трансформацията на Opel/Vauxhall значително ще се ускори с нашата подкрепа, като същевременно ще уважим ангажимента на GM към служителите на Opel/Vauxhall,“ продължава г-н Таварес.

Подпомагане трансформацията на GM и генериране на стойност

„Радостни сме, че заедно, ние GM, колегите ни в Opel/Vauxhall и PSA сме създали нова възможност за подобряване на дългосрочното представяне на съответните ни компании, като надграждаме успеха от предишното си сътрудничество,“ казва Мери Т. Бара, председател и главен изпълнителен директор на GM.

„За GM това е още една голяма крачка в непрекъснатия процес на подобряване на представянето ни и набиране на скорост. Ние оформяме компанията си по нов начин и предоставяме последователни, рекордни резултати на собствениците си чрез стриктно разпределение на капитала към инвестициите с по-висока възвръщаемост в основния ни автомобилен бизнес и в нови технологии, които ни позволяват да поведем бъдещето на личната мобилност.

„Вярваме, че тази нова глава поставя Opel и Vauxhall в още по-силна позиция в дългосрочен план и очакваме с нетърпение участието си в бъдещия успех и силния потенциал за създаване на стойност на PSA чрез икономическия ни интерес и продължително сътрудничество по настоящи и нови проекти,“ завършва Бара.

Укрепване на всяка компания в дългосрочен план

Транзакцията ще позволи значителни икономии от мащаба и синергия в покупките, производството и научноизследователската и развойната дейност. До 2026 г. се очаква годишна синергия от 1,7 милиарда евро - значителна част от които се очаква да бъдат постигнати до 2020 г., ускорявайки трансформацията на Opel/Vauxhall. Възползвайки се от успешното партньорство с GM, PSA очаква Opel/Vauxhall да достигне постоянен оперативен марж3 от 2% до 2020 г. и 6% до 2026 г. и да генерира положителен оперативен свободен паричен поток до 2020 г.

PSA, заедно с БНП Париба, също така ще придобие цялата европейска дейност на GM Financial чрез новосъздадено съвместно дружество 50%/50%, което ще запази настоящата европейска платформа и екип на GM Financial. Това съвместно дружество ще бъде напълно консолидирано от BNP Paribas и отчитано по метода на собствения капитал от PSA.

Транзакцията е още една стъпка от постоянната работа на GM по трансформацията на компанията, която е осигурила 3-годишно рекордно представяне и силни перспективи за 2017 г. и е възвърнала значителен капитал на акционерите. Това ще подсили основния бизнес на GM, ще подкрепи постоянното влагане на ресурси от страна на компанията във възможности с по-висока възвръщаемост, включително в усъвършенствани технологии, движещи бъдещето, и ще отключи значителна акционерна стойност.

Чрез незабавно подобрение на маржа на печалбата преди лихви и данъци и регулирания автомобилен свободен паричен поток и чрез намаляване на риска в счетоводния баланс, транзакцията ще позволи на GM да намали паричното салдо, необходимо съгласно тяхната рамка за разпределениe на капитала, с 2 милиарда долара, които ще бъдат използвани за ускоряване на обратното изкупуване на акции съгласно пазарните условия.

GM ще участва и в бъдещия успех на обединеното дружество чрез притежанието на гаранции за закупуване на акции на PSA. Очаква се GM и PSA да си сътрудничат и в използването на технологии за електрификация и да продължат съществуващите споразумения за доставка за Holden и някои модели Buick, а PSA може да поръча дългосрочните доставки на горивни клетки на съвместното дружество GM/Honda.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини