Откриха, че кофеинът (и още 23 съединения) предпазва мозъка от деменция

Екип от учени от Университета на Индиана в Блумингтън, е идентифицирала 24 съединения, сред които кофеин, ретинолова киселина и ролипрам, които помагат за повишаването нивата на ензим в мозъка, който предпазва от деменция.

Ензимът се нарича никотинамид мононуклеотид аденилил трансфераза 2 (NMNAT2). Неговият защитен ефект е откритпри изследване, проведено миналата година от професор Хюи-Чен Лу и съавтори от Университета в Индиана.

Според изследователите, NMNAT2 играе две роли в мозъка - защитна функция, като предпазва невроните от стрес; и "придружаваща функция" в борбата с неправилно нагънатите протеини, наречени тау, които се натрупват в мозъка като "плаки", дължащи се на стареенето.

Погрешно нагънатите протеини са свързани с невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер, Паркинсон и Хънтингтън, както и амиотрофичната латерална склероза.

За да определят кои вещества могат да повлияят на производството на ензима NMNAT2 в мозъка, проф. Лу и нейните колеги проверили над 1280 съединения, включително съществуващите лекарства. Открили 24 съединения, които имат потенциал да увеличат производството на NMNAT2 в мозъка.

Едно от тях е кофеинът. Екипът също така доказал, че кофеинът подобрява паметта на мишки, които били генетично модифицирани да произвеждат повече неправилно нагънати тау протеини. В предишно изследване учените установили връзката, че тези мишки с неправилно нагънати тау също произвеждат по-малко NMNAT2.

За потвърждаване на ефекта на кофеина, авторите прилагат кофеин на мишки, модифицирани да произвеждат по-ниски нива NMNAT2. В резултат на мишките започват да произвеждат същите нива на ензима като нормалните мишки.

Друго съединение, за което учените установили, че силно стимулира производството на NMNAT2 в мозъка е ролипрам - изоставено лекарство, чието развитие като антидепресант е прекратено през 1990 г. Няколко други изследвания също намират доказателства, че то може да намали въздействието на заплетени протеини в мозъка.

Други съединения, показали ефект върху производството на NMNAT2 в мозъка - макар и не толкова силен, колкото кофеина или ролипрам - са зипразидон, кантаридин, вортманин и ретиноловата киселина. "Ефектът на ретиноловата киселина може да бъде значителен, тъй като съединението е получено от витамин А," казва проф Лу.

Откритията са публикувани в Scientific Reports.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини