Даряването на освободени от ДДС храни остава блокирано

Даряването на храни за бедни чрез Българската хранителна банка, без да се дължи ДДС върху тях, все още не може да се приложи на практика. Причината е, че три месеца след влизане в сила на данъчната промяна продължават да липсват подзаконови уредби.

Преди ден финансовото министерство се похвали, че необходимите промени в правилника за прилагане на Закона за ДДС вече са обнародвани. В тях е разписано как производители и търговци трябва да отчитат документално дарените количества при освобождаване от облагане. Министерството на земеделието също е готово със списъка на храните, допустими за дарение, минималната им трайност и срокове на годност.

Все още липсва обаче заповедта на социалния министър за хората, които може да получават тази помощ. Очакваше се това да са същите около 260 000 бедни домакинства и самотно живеещи възрастни, които сега получават енергийни помощи и хранителни пакети по европейската програма за подпомагане на най-уязвимите групи от населението. Възможно е обаче те да бъдат изключени от подпомагането чрез Българската хранителна банка, защото Брюксел може да сметне това за двойно получаване на държавна помощ - веднъж по европрограма и втори път от бюджета заради освобождаването от ДДС. Сега социалното министерство умува как да излезе от ситуацията, защото вече има горчивия опит с личните асистенти. Част от тях бяха отрязани от програмите след значителното повишение на помощите за деца с увреждания през миналата година, пише в. "Сега".

Отпадането на ДДС върху дарената храна ще мотивира производители и търговци да даряват нереализираната стока. До момента Българската хранителна банка е успявала да спаси едва 290 тона годишно, което е по-малко от 1% от храната, за която се знае, че се разхищава. С това количество се подпомагат около 30 хил. души за една година, а 7000 получават хранителна помощ всяка седмица. В списъка на земеделското министерство на храните, които могат да се даряват чрез хранителната банка, фигурират мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, риба, яйца, масло, зърнени храни, зеленчуци и плодове, захар, кафе, безалкохолни напитки. Бързо развалящите се продукти може да бъдат дарявани в последната 1/3 от срока им на годност.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини