Гасим лампите в Часа на Земята

В 20.30 часа в събота ще бъде отбелязан Часът на Земята. В инициативата, която се провежда за поредна година у нас, се очаква хиляди домакинства да изразят съпричастност и да угасят осветлението да час. 

Тази години мотото на инициативата, организирана от WWF е: „Загаси светлините, отвори очи за планетата" е призивът тази година.

От екоорганизацията напомнят, че емблематични за българската природа места, са застрашени от човешка намеса. 

Според учените, климатичните промени, които вече сериозно засягат крехките планински екосистеми, водят до намаляване на броя дни със сняг и увеличаване на сухите дни. Доклад на Министерството на околната среда и водите сочи, че при това положение под въпрос се поставя икономическата целесъобразност на развитието на зимните спортове в планините. "Дори при масирано производство на изкуствен сняг, много ски курорти ще разчитат на по-малко от 100 дни с подходящи зимни условия годишно, брой, който е всеобщо приет като праг на тяхната финансовата жизнеспособност", се казва в документа, цитиран от WWF.

Да отворим очи за планетата означава ясно да прогледнем за всички последици от нашите действия. Целта е не да се отказваме да действаме и да водим модерен начин на живот, а да го правим разумно. Или казано метафорично – да не вадим очи, в желанието си да изпишем вежди, се казва в призива на WWF.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини