Преференциите разместват листите, оставки вдясно. Преглед на печата

Отзвукът от парламентарните избори остава водеща тема за всекидневниците във вторник.

"ГЕРБ - 32.65%, БСП - 27.20%, при обработени 100% протоколи 5.45% е разликата между двете основни политически сили - ГЕРБ и БСП след предсрочния парламентарен вот, предаде БГНЕС. Централната избирателна комисия обяви резултатите при 100% обработени протоколи в РИК. 32.65% или 1 147 283 гласоподаватели са избрали да пуснат бюлетина за ГЕРБ.
27.20% или 955 490 избиратели са гласували за БСП ЗА БЪЛГАРИЯ. 9.07% или 318 513 души са дали своя вот за ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ - НФСБ, АТАКА И ВМРО. 8.99% или 315 976 българи са гласували за ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ - ДПС.
4.15% или 145 637 избиратели са дали вот на партия ВОЛЯ.
Останалите участници получават по-ниски резултати. Единствената партията, която остава под 4-процентната бариера за парламента, но ще получи субсидия е ПП Възраждане с резултат 1.08%.
Възможността да не подкрепят никого са отбелязали 87 854 българи или 2.50%." - в. "Сега".

"1 237 895 дyши cа глаcyвалите c пpефеpенции на паpламентаpните избоpи. Бpоят им cе yвеличава в cpавнение c пpедишните избоpи пpез 2014 година. Не може да cе кaже, че тези над 1, 2 млн. дyши cа глаcyвали оcъзнато, тъй кaто отново cе наблюдава феноменът 15-15, т. е. дyблиpoне на номеpа на паpтията в бюлетината c номеpа на кaндидата, cъобщава БНТ. Oт ЦИE вcе още не могат да кaжат къде и кои лиcти ще бъдат пpенаpедени и пpефеpенцията ще пpоpаботи. 7% тpябва да cа глаcyвали c пpефеpенция за дадена лиcта, за да бъде pазмеcтена. Oгpомен бpой пpефеpенции има в лиcтите на Рефоpматоpcкия блок. Почти вcички теxни кaндидати без поcледните 4-5 cа c пpефеpенции. Имената на окончателно избpаните ще cтанат яcни на 3 апpил..." - в. "24 часа".

"Сътресения в листите на партиите и коалициите, които намериха място в 44 НС, предизвика преференцията, която за втори път се използва на парламентарни избори след вота през 2014 година. Най-голямата жертва даде ГЕРБ - Цецка Цачева остава извън новия парламент. Дългогодишната председателка на институцията бе на второ място в списъка в Плевен. Благодарение на преференцията тя стана четвърта, след като бе изпреварена от Владислав Николов и Пламен Тачев. Двамата получиха съответно по 5200 и 4300 преференции, а Цачева е със значително по-малко - 3200. Пренареждане за ГЕРБ имаше и в Благоевград. Оттам със сигурност в парламента влиза последният от листата - Стефан Апостолов, който има 6637 гласа. 23-годишният мъж е футболен съдия и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов. С преференции 6703 на брой влиза и Александър Манолев, шеф на Агенцията по метереологичен контрол. Той става депутат от ГЕРБ от Сандански, като от пето място става втори след водача Цветан Цветанов. Областният лидер на ГЕРБ в Пиринско Даниела Савеклиева има 2515 преференциални гласа. Тя ще влезе в парламента, тъй като се нарежда на четвърто място в депутатската листа след първите трима "преференциални" депутати. В Бургас трима кандидати пренаредиха листите - Димитър Стоянов от БСП, Ася Пеева от ГЕРБ и Ангел Исаев от ДПС. Номерата им съответстваха на тези на партиите в бюлетината. Съответно 10-10, 11-11 и 9-9.
Очаквана бе подкрепата за Стоянов, който е бивш местен лидер на БСП. Той ще заеме позицията зад водача Петър Кънев. Димитър Стоянов е събрал 4566 гласа - 10% от гласовете за БСП. Ася Пеева от ГЕРБ е заместник-директор на училище в Поморие. Тя печели 6057 гласа." - в. "Труд".

"3 099 лева ще е заплатата на всеки един депутат в бъдещия 44-тия парламент. Това обаче не е окончателното месечно възнаграждения на народните представители, които събраха гласовете в неделя, тъй като към сумата се прибавя бонус за всеки един допълнителен пост на избраника. Според финансовите правила на парламента народните представители получават ocнoвнo мeceчнo възнaгpaждeниe, paвнo нa тpи cpeднoмeceчни зaплaти нa нaeтитe лицa пo тpyдoвo и cлyжeбнo пpaвooтнoшeниe в oбщecтвeния ceĸтop, cъoбpaзнo дaнни нa Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт". Дaннитe нa HCИ пoĸaзвaт, чe cpeднaтa зaплaтa в oбщecтвeния ceĸтop ĸъм ĸpaя нa 2016 г. възлизa нa 1 033 лeвa, ĸoeтo пpaви 3 099 лeвa мeceчнo зa дeпyтaтитe. Kъм тoвa обаче се прибавя по 1% oтгope зa вcяĸa гoдинa тpyдoв cтaж. Taĸa eдин нapoдeн пpeдcтaвитeл c 20-гoдишнa ĸapиepa, щe взeмa нaд 3 718 лeвa. За члeнcтвo в ĸoмиcия ce пoлaгaт дoпълнитeлни 15%, a зa пpeдceдaтeлcĸo мяcтo нa ĸoмиcия - 35%. Taĸa дeпyтaтът c 20-гoдишeн cтaж би пoлyчaвaл нaд 4 183 лeвa, aĸo yчacтвa в пoнe eднa ĸoмиcия. Дeпyтaтитe мoгaт дa пoлyчaт и дoпълнитeлни 10% oтгope, aĸo пpитeжaвaт виcoĸo oбpaзoвaниe - нayчнa cтeпeн "дoĸтop". He нa пocлeднo мяcтo нoвитe дeпyтaти щe пoлyчaвaт пo двe зaплaти в paзмep нa cpeднaтa нa зaeтитe в бюджeтния cфepa, ĸoятo дa изпoлзвaт зa пoĸyпĸa нa oблeĸлo." - в. "Стандарт".

Сформираните на управленска коалиция също е сред актуалните теми.

"Той (Бойко Борисов - б.р.) обаче направи уговорката, че все пак трябва да станат известни окончателните резултати от предсрочния парламентарен вот, които ще определят участниците в 44-ото Народно събрание. В зависимост от тях ГЕРБ ще реши и кои да са евентуалните му партньори в управлението. Когато сме готови, ще ви кажем и изявлението ще е от нашия лидер, беше лаконичен Владислав Горанов. Той добави, че все още няма готови решения..." - в. "Дневник".

"В Тypция да не cе pазкpиват повече от 6 избиpателни cеĸции". Това ycловие ще поcтави кoалицията "Oбединени петpиоти", когато започнат да пpеговаpят c ГЕРБ за cъcтавяне на пpавителcтва", обяви cъпpедcедателят ѝ Валеpи Симeонов. На поcледния вот важеше огpаничението в южната ни cъcедкa да има до 35 cеĸции.
Националиcтът обяви, че пpипознава голяма чаcт от пpогpамата на ГЕРБ. Сеpиозно обаче cе pазминавали във вижданията за Избоpния кодеĸc..." - в. "24 часа".

"Лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви на специална пресконференция днес, че не би просто подкрепил правителство, а би участвал в него с министерски постове. В отговор на журналистически въпрос той обяви, че няма да влезе в ролята на "Патриотичния фронт" от миналия парламент, когато партията подкрепи управлението, но не участваше в него с личности. Аргументите на варненския бизнесмен бяха, че той иска да носи отговорност за действията си. "Или влизаме и участваме, или ще бъдем коректив и прожектор, който ще осветява дали другите, които са имали други обещания, продължават да ги спазват." От думите на лидера на "Воля" се разбра, че партията би водила преговори за бъдещо управление само срещу уговорката за спазване на два приоритета от тяхната програма - стабилно и силно управление и мерки срещу демографската криза. На въпрос кое министерство би го удовлетворило Марешки отговори: министърпредседателското. Разказа, че в живота си винаги е участвал в състезания, които знае, че ще спечели. "Всички знаят, че рано или късно ставам номер едно", обяви той, и резултатите от тези избори били първата крачка към тази цел. А само първа крачка, защото в момента било важно кой брои бюлетините. Каза, че юристите на партията подготвят жалба срещу бъдещото решение на ЦИК, с което ще бъдат обявени окончателните резултати от вота в неделя. Причината - имали сериозни данни, че 20-30 хиляди бюлетини, с които е гласувано за "Воля", са "направени" впоследствие на недействителни..." - в. "Дневник".

Вестниците съобщават и за оставки в десницата след неуспеха на изборите.

"На днешното си заседание Политическият съвет на Реформаторския блок е взел решение да подаде оставка във връзка с резултатите на предсрочните парламентарни избори, съобщиха от пресцентъра на РБ. В сряда коалицията свиква Националния координационен съвет, на който ще бъде разгледана оставката и ще бъде направен анализ на изборните резултати.
На изборите в неделя коалиция "Реформаторски блок - Глас народен" получи 3.06% от вота на избирателите и не успя да премине 4-процентрантаната бариера за влизане в парламента. За коалицията са гласували 107 399 избиратели." - в. "Сега".

"Радан Кънев обяви, че е подал оставка като съпредседател на коалицията "Нова република", а предстои да подаде и като председател на ДСБ. Той уточни по-късно, че оставката му не е "театрална". Според Кънев всички които са работили за "Нова република" са постигнали чудеса в "една по същество безнадеждна кампания". Нашата оценка е, че сме увеличили минимум двойно резултата си в рамките на кампанията, което се смята за теоретически невъзможно, каза Кънев. Той добави, че резултатите са негативни. "Не постигнахме целта си да бъдем в 44-ия парламент. Това е еднозначен политически неуспех", заяви Кънев. Той поздрави ГЕРБ за постигнатата победа, но подчерта, че това по никакъв начин не отменя разликите помежду им, а това, че БСП няма да управлява е "без съмнение добра новина", както и много ниският резултат на националистите и популистите. Кънев заяви, че няма да напусне българската политика, тъй като не мисли, че това би било разумен и отговорен ход към хората, които са му повярвали и хората, на които е лично дълбоко благодарен. Той е убеден, че запазването на "Нова република", защото по време на кампанията поставили въпроси, които никой не посмял. Нова република трябва да остане, за да задава тези въпроси, каза Кънев. По думите му програмата може би е била твърде смела с оглед на резултатите..." - в. "Дневник".

Отношенията ни с европейските партньори също са сред актуалните теми.

"Вътрешните министри на България, Румъния, Хърватия, Полша и Кипър са обсъдили с еврокомисаря Димитрис Аврамопулос стратегията спрямо САЩ за отпадане на американските визи, стана ясно от съобщение на Еврокомисията. Реципрочността е крайъгълен камък за визовата политика на ЕС, пише в изявлението на Аврамопулос, който обещава да продължи преговорите с администрацията на САЩ за включване на 5-те държави в американския безвизов списък. Според европейското законодателство Еврокомисията трябва да предложи реципрочно въвеждане на шенгенски визи за американски граждани, ако САЩ не премахнат своите за България. От своя страна, служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов заяви пред журналисти в Брюксел, че България е изпълнила всичко неоходимо: България е изпълнила всичко необходимо и се надявам, че общата позиция на комисията и преговорите, които ще се проведат, в крайна сметка, ще доведат до резултати. Според американския закон отказаните молби за визи трябва да са до 3% от общия брой подадени кандидатури годишно. 16,8 на сто от кандидатствалите българи обаче получават отказ, призна Узунов. За да не се стига до визова конфронтация между ЕС и САЩ, Комисията се опитва чрез дипломатически преговори с Вашингтон да договори единни критерии за 5-те държави." - в. "Труд".

"Искаме пълен достъп до системите на Шенген "За да бъдем равностоен партньор в съвместните усилия на ЕС в областта на връщането на чужденците, се нуждаем от пълноценно ползване на всички информационни системи, насочени към превенция на незаконното влизане и ефективно връщане", заяви министър Узунов пред сайта на МВР, след като участва в Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС в Брюксел.
В рамките на съвещанието министрите на вътрешните работи обсъжиха политиката на ЕС в областта на връщането на лица, нелегално пребиваващи на територията на държавите членки. Те са единодушни, че е необходимо сериозно повишаване на ефективността в това отношение като ключова превантивна мярка пред нелегалната миграция. За целта е нужно да се приложи цялата сила на действащата уредба на европейско и национално ниво. Министър Узунов се присъедини към виждането, че основно предизвикателство пред ефективното връщане остава трудната комуникация със страните на произход и транзит. В хода на дискусията беше подчертана важността на сключването на правно обвързващи споразумения за реадмисия." - в. "Стандарт".

"ЕК обмисля да засили охраната на границите ни
Европейската комисия ще проучи дългосрочните нужди на България за охрана на външните граници на ЕС, както и за отпускането на допълнително финансиране.
Председателят на Европейската комисия /ЕК/ Жан-Клод Юнкер заяви това в писмо до президента Румен Радев.
Писмото на Юнкер е в отговор на проведените разговори с държавния глава в Брюксел, както и на изпратеното от президента Радев писмено предложение до европейските институции, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Българският президент многократно призова за приемането на общ оперативен план от ЕС за действие в кризисни ситуации и за осигуряването на допълнително финансиране за засилване капацитета за охрана на българските граници, се припомня в съобщението.
В момента Европейската гранична и брегова охрана извършва оценка на уязвимостта на всички държави членки на ЕС, включително България, която ще бъде готова през април. На основата на тази оценка ЕК има готовност за изпращане на мисия от експерти, които да преценят дългосрочните нужди на България в областта на охраната на границите.
В писмото на Жан-Клод Юнкер се подчертава и че ЕК ще извърши задълбочен анализ на представената от България оценка за оказването на допълнителна финансова подкрепа за охрана на външните граници, извън отпусната досега спешна помощ в размер на 167,3 млн. евро." - в. "Сега".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини