Асеновград напусна Фонда за развитие на летище Пловдив

Община Асеновград прекрати участието си във Фонда за развитие на летище Пловдив. Решението за това бе подкрепено днес от ОбС с 22 гласа "за". Против бяха шест съветника, трима се въздържаха. Стъпката за излизане от сдружението с нестопанска цел "Фонда за развитие на летище Пловдив - Южната порта на България" бе предприета от кмета Емил Караиванов след експертен анализ за ползите на Общината от участието в него от самото му учредяване през 2010 г.

Били сме изключително коректен член и сме внасяли редовно вноските си. Фондът бе една атрактивна възможност за презентиране на културния и туристическия ни потенциал, за оживяване на инфраструктурата и привличане на големи инвеститори в туризма, коментира кметът Караиванов. След прецизен преглед на ефекта от участието на Общината обаче заключението е, че през тези шест години няма регистрирани преки инвестиционни ползи, които да покриват целите при учредяването.

При кореспонденция с Министерството на транспорта по повод инвестиционните намерения на държавата като принципал в самото летище е било изяснено намерението на Министерски съвет то да бъде предоставено на концесия за услугата "Гражданско летище за обществено ползване Пловдив".

До 2015 г. годишната вноска на Община Асеновград бе 50 стотинки/жител на общината, а от 2016 г., с решение на УС на фонда, 1 лев/жител.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини