НЗОК поема по-скъпо лекарство за лечение на Хепатит Б

НЗОК отново напълно ще заплаща лекарство за лечение на Хепатит Б, съобщи Здравната каса.

Става въпрос за предназначения за лечение на Хепатит Б лекарствен продукт Viread. От 1 април той отново става референт и ще се заплаща напълно от НЗОК. Това е отразено в актуализирания аптечен софтуер. 

Здравноосигурените лица, на които е предписан Viread и рецептите им са валидни, от утре могат да получат продукта в аптеките.

Проблемът бе, че в списъка на лекарствените продукти за домашно лечение, които те заплащат напълно или частично, е бил включен лекарствен продукт с по-ниска цена от тази на Viread. Това налагало новият продукт да бъде заплащан напълно, а за останалите подобни продукти здравноосигурените трябвало да доплащат. На българския фармацевтичен пазар обаче не били осигурени количества от новия лекарствен продукт с по-ниска цена. Това довело до напрежение сред пациентите, които трябвало да доплащат разликата в цената на Viread.

Липсващият нов лекарствен продукт е заличен от списъка до осигуряването на регулярен внос. От касата уточняват, че промяната ще бъде отразена към 2 април, но решението е с предварително изпълнение.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини