Бизнесът иска нови правила, работим твърде малко

Работодатели искат нови правила за определяне на почивните дни заради празниците. Забраната за сливане на почивни дни се случи по искане на бизнеса.

Оказва се обаче, че част от работодателите не одобряват и новата схема. Причината е, че от тази година ако празникът се пада в събота или неделя, понеделникът веднага след тях е почивен, без да го отработваме. Така сметките на бизнеса показват, че за тази година - без да сливаме почивки - ще работим 248 дни. За сравнение миналата година, по старите правила сме работили с три дни повече, съобщава NOVA.

„В туризма, в строителството, ако се налага да изпълнявате поръчки, вие ще трябва да плащате по-високо трудово възнаграждение в почивен и неработен ден”, обясни Димитър Бранков от Българска стопанска камара.

От бизнеса посочват, че в началото на 90-те години на миналия век работните дни са били около 260 за година. През 1997 г. вече са 252. А сега намаляват още.

„Ако се падне в петък, да се почива в петък. Ако се падне в неделя - да се почива в неделя. Това е положението и практиката във всички зрели икономики”, допълва Бранков.

Справка в календара показва, че през тази година работещите имат само 2 допълнителни почивни понеделника - 2 януари, заради 1 януари, и 8 май, защото 6-ти май, националният празник на армията се пада в събота.

Източник: vesti.bg

Коментари в сайта

Последни новини