56 години от първия полет на човек в Kосмоса (Видео)

На днешна дата светът отбелязва Деня на авиацията и космонавтиката. Точно преди 56 години на 12 април Юрий Гагарин става първият човек в историята на човечеството, който полита в космоса. Това се случва на 12 април 1961 г. в 06:07ч. по Гринуич (09:07 ч. московско време) с космическия кораб "Восток". Гагарин прави една обиколка около Земята. На височина няколко километра той се катапултира и се приземява с парашут, близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в Саратовска област. Целият космически полет продължава 1 час и 48 минути.

След полета Юрий Алексеевич Гагарин става най-известният човек на планетата. За него са писали всички вестници в света. Награждават го с ордени, медали, дипломи, избран е за почетен гражданин на градове от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. По време на своите пътешествия обикаля света три пъти.

Гагарин умира 7 години по-късно, малко след 34-ия си рожден ден (9 март 1934 г.). По време на тренировъчен полет самолет МиГ-15 УТИ, пилотиран от него и с инструктор полк. Серьогин на борда, се разбива на 27 март 1968 г. в 10:31 сутринта в района на село Новосьолово на 18 км от град Киржач, Владимирска област. Телата на Гагарин и Серьогин са кремирани и прахта им е погребана в стените на Кремъл на Червения площад.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини