Борисов отрече, че готви сделки за Нова и Би Ти Ви заедно с Пеевски

Лидерът на ГЕРБ и най-вероятен премиер трети мандат Бойко Борисов отрече, че е един от задкулисните купувачи на Нова телевизия и Би Ти Ви.

Такава информация циркулира от известно време, но по обясними причини - без официално потвърждение.

Провокиран от материали на вестник "Капитал", Борисов написа във фейсбук: "...нямам нищо общо със сценариите, които описвате, и внушенията, които правите." Той визира информацията, че заедно с ДПС депутата Делян Пеевски стоят зад евентуалните предстоящи сделки за двете най-големи телевизии. За което вестникът, от своя страна, цитира и публикация на информационния сайт "Фрогнюз". 

От доста време се говори, че двете медии действително ще сменят собствениците си много скоро. За Нова тв новината бе официално потвърдена от шведската корпорация MTG, която се оттегля от медийния бизнес в нашия регион и съответно предлага за продан медийното си портфолио в България. То включва Нова тв, каналите "Диема", радио "Нова нюз", сп. "Ева" и "Нетинфо", в т.ч. канала за видеосподеляне VBox7 и електронната поща Abv.bg. Все още сделка няма, а според "Капитал" настоящият шеф на телевизията Дидие Щосел води преговори да придобие медийната група. "Самият той не е стратегически инвеститор и дори проектът с придобиването на "Нова" да е лична негова игра, при оценка на медийната група от над 100 млн. евро Щосел ще трябва да осигури капитал от няколко десетки милиона евро, за да търси в допълнение банково финансиране за остатъка от сумата", допълва изданието.

От години е спряган и вариантът гръцката "Антена груп", която преди притежаваше Нова телевизия и през 2008 г. я продаде на шведската MTG срещу внушителните 620 млн. евро, да я придобие отново. Медийни публикации свързват и този сценарий с "обичайните заподозрени" задкулисни медийни играчи у нас, тъй като телевизионният бизнес на този етап не представлява особен инвеститорски интерес за чужди компании.

А bTV?

Преди месец журналистът Мирослав Иванов, който пише на финансови теми, съобщи в блога си, че американската компания СМЕ е в напреднала фаза на преговорите за продажбата на Би Ти Ви на американски инвестиционен фонд с портфолио и в медийни проекти и общ портфейл от близо 3 млрд. долара, а част от сделката ще бъде и придобиването на групата „Спортал“.

Практиката и на двете телевизии е да не коментират евентуални сделки по продажбата преди финализирането им.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини