Кметът Караиванов: По закон всяка Община е изрично задължена да охранява собствеността си

По закон всяка Община е изрично задължена да охранява собствеността си, без значение дали тя е функционираща или не. В противен случай наказателната отговорност за проявена безстопанственост и опасните последствия от това са големи. Затова и никой кмет не си ги позволява. Казвам това, за да подчертая, че аз като възложител нямам право да проявявам избирателност кое може и трябва и кое не може и не трябва да се охранява. Общината е длъжна да го прави по закон. Това каза днес пред журналисти кметът на Асеновград Емил Караиванов. По думите му това е обществена поръчка, която е рутинна като предмет на дейност години наред и по нея Общината има изрични ангажименти да осигури изпълнители. Самите условия на възлагането като параметри пък били публично оповестени и достъпни като информация.

Припомняме, че, според поръчката, обектите, които подлежат на охрана, са разделени в две групи. Първата е за извършване на физическа невъоръжена охрана като денонощна /24 часова/ и нощна /12 часова/ ежедневна охрана. В нея влизат 12 обекта - трите гробищни парка на Асеновград /с денонощна охрана/, общинският кооперативен пазар /нощна охрана/, Общинска складова база в Индустриална зона „Север”, Регионалният център за обезвреждане на битови отпадъци, Националния паметник на културата Асенова крепост /нощен пост/, старото сметище /нощен пост/, наказателен паркинг, сградата на инфекциозна болница, плувния комплекс /сезонна охрана/, както и охрана на поземлен имот в землището на Мулдава.

Втората група включва общо 33 обекта-общинска собственост, за които обществената поръчка трябва да намери изпълнител на охрана със сигнално-охранителна техника /СОТ/. Това са Търговски център, касите на Общината, сградите на закритите училища в Нареченски бани, Червен, Конуш, детската градина в Червен. Трите сгради на музея в града, сградата на Стара община, домашен социален патронаж, всички центрове за настаняване от семеен тип, бившият дом "Таню войвода" и др.

Градоначалникът даде разяснения и по поръчката за озеленяването. Той обясни, че по аналогични причини и тази процедура за дейностите по поддържане на зелените системи из Асеновград е обявена за срок от 24 месеца. Тя е с прогнозна стойност за целия период на възлагане до 780 000 лева. В нея подробно още при обявяването са описани всички видови дейности, които Общината ще изисква. Те ще се извършват по единични цени и при възлагане на дейности от Община Асеновград и осигурено финансиране. Прогнозната стойност е формирана на база на досегашния разход за тази дейност и предвид новия размер на минимални работни заплати. И за тази поръчка очакваме да има най-изгодни за Общината като възложител оферти, когато процедурата стигне до тяхното отваряне, подчерта кметът.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бъ
    българина
    1 0
    07:21, 22 апр 2017
    Голям сот имаш даикс виж само кви деца са и как карат по града
Последни новини