Валутният борд остава до влизането в еврозоната

България възнамерява да запази валутния борд до влизането в еврозоната, каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на конференцията „Световната финансова и икономическа криза и стабилността на българската икономика".

По думите му страната ни има желание да се присъедини към еврозоната, преди да са изпълнени всичките критерии, защото „единственият ни грях е инфлацията".

Той допълни, че други страни от ЕС, които вече са в еврозоната, не изпълняват част от тези критерии, например за размера на бюджетния дефицит.

Във връзка с икономическата криза Димитров отбеляза като едни от най-важните мерки, които взима правителството, намаляването на задължителните резерви на банките от 12 на 10 на сто, увеличаване на капиталовите разходи на държавата, предвиждането на опция в бюджета за намаляване на бюджетния излишък от предвидените 3 на сто на 2%.

Съвсем скоро ще стане реалното прехвърляне към Българската банка за развитие на 200 млн. евро, предназначени за кредитиране на бизнеса по време на криза, посочи министърът.
Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини