Реставрираха знакови сгради на Перперикон,проектът приключи

Община Кърджали успешно приключи изпълнението на проект „Перперикон –минало за бъдеще” по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ 24-10М1-28, който се финансира по Мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство” на Програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2009-2014 г. Договорът на стойност 748 203, 60 евро бе изпълняван в рамките на 25 месеца. Това бе обявено днес на заключителна пресконференция по проекта.
„Всички дейности по проекта за приключени, както строително - монтажните, така и консервационно - реставрационните работи на обекта.Вече премина и Държавната приемателна комисия и има разрешение за ползване на обекта”, каза зам.- кметът на община Кърджали инж. Катя Митовска. Тя благодари за всеотдайната на екипа,който въпреки кратките срокове е организирал успешното приключване на цялостната работа в северозападната край на крепостта.
Оновните дейности по проекта „Перперикон –минало за бъдеще”бяха свързани с консервационно-реставрационните дейности на античен и средновековен град Перперикон. С финансовата подкрепа на Програмата бяха консервирани и реставрирани сгради, съоръжения и урбанистични структури, находящи се в тази част на археологическия комплекс, а именно – 3 олтара, щерна, 4 жилищни сгради, крепостната стена на Акропола с 2 бастиона, полигоналната кула и уличната мрежа. 
«Извършената консервация и реставрация на част от археологическия комплекс е основополагаща стъпка за опазването на Перперикон като уникална част от културното наследство на България и популяризирането му като част от европейското и световното културно наследство.Такава беше и основната цел на проекта”, каза на пресконфренецията в Бизнес инкубатора Надежда Цветкова, ръководител на проекта. 
От новия туристически сезон посетителите вече ще могат да се движат по автентични улици и пътеки в средната и източната част на Акропола. «Акрополът вече е напълно завършен от гледна точка на експонирането му и превръщането му в паметник на културно – историческия туризъм”, каза проф. Николай Овчаров, ръководителят на проучванията на Скалния град. Овчаров подчерта, че това е поредната стъпка в развитието на Перперикон. Той припомни, че през последните 10-12 години са вложени много средства, близо 15-17 млн. лв., както от държавата, така и по европейски проекти, за проучване на археологическия комплекс и за неговата социализация чрез изграждане на пътища и паркинги „А мрежата от пасарелки -пътеки позволяват вече да не се стъпва по скалата”, заяви археологът.
„ Ефектът от изграждането на туристическа инфраструктура за повишаване на туристическия потенциал на Перперикон е голям”, обясни директорът на РИМ Кърджали Даниела Коджаманова.
По думите й има рязко повишаване на броя на посетителите след реализация на първия проект, а сега само от 1 до 20 април приходите от входни такси е 8 хил. лв., а музейният екскурзовод е изнесъл 23 беседи на организирани групи. Коджаманова посочи, че преди направата на пасарелките в началото на всеки туристически сезон са имали много работа по възстановяване на разрушени от туристите зидове, но след реализация на туристическата инфраструктура този проблем е отпаднал. 
На срещата в Кърджали проф.Овчаров съобщи добрата новина, че вече е одобрен и следващия проект с Гърция за изграждане на Посетителски център на Перперикон, който предвижда до 2-3 години центърът да бъде завършен заедно с музейна сбирка в него. 
„ Това е една стъпка в големия поход за превръщането на Перперикон в обект № 1 на България”, подчерта археологът и допълни, че проучванията на Скалния град ще продължат и това лято в южния квартал, вече са осигурени 180 хил. лв. от държавата, община Кърджали има готовност да допълни още 50 хил. лв. 

Част от дейностите по проекта”Перперикон –минало за бъдеще” бяха свързани и с информиране на обществеността и популяризирането на археологически комплекс Перперикон. 
В рамките на проекта бе организирана и проведена промоционална кампания за популяризирането на Перперикон сред различни обществени групи, включваща различни събития, насочени към целевите групи, а именно:
• Промоционален семинар „Перперикон – минало за бъдеще”, в който участваха историци, археолози, научни работници, представители на институции, отговарящи за опазването на културното наследство, архитекти с интерес към културното наследство и др. В рамките на три дни участниците се запознаха с културното наследство на Източните Родопи и дискутираха възможностите за опазване и популяризиране на културното наследство. Те посетиха Перперикон и други археологически обекти в Община Кърджали. 
• Презентации на археологическия комплекс в 4 учебни заведения в област Кърджали, в които се обучават деца и младежи от ромски произход. На презентациите присъстваха както ученици, така и родители, които имаха възможност да научат повече за археологическия комплекс . 
• „Ден на Перперикон”, който беше проведен на 25 ноември 2016 г. в Регионалния исторически музей–Кърджали. В деня на отворените врати жителите и гостите на община Кърджали имаха възможност да се запознаят с историята и археологическите открития на Перперикон.
Като част от дейностите по проекта, свързани с информиране на обществеността е създаден сайт на проекта www.perperikon.net и са подготвени 2000 броя дипляни, представящи проекта и финансиращата програма, както и 4000 броя брошури, представящи резултатите от него, от които 2000 на български език и 2000 на английски език. 


Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини