В първите дни на разкопките на Перперикон проф. Овчаров разкри епископска гробница и бронзова монета от 4-ти век

Изображение 1 от 2

    В първите дни на разкопките на Перперикон проф. Овчаров разкри ограбена епископска гробница от 6-ти век и бронзова монета от 4-ти век от времето на Диоклециан. Това съобщи самият той, като уточни, че през тази година ще се разработва епископската резиденция, която се намира на запад от разкритата преди 6 години ранносредновековна базилика от 5-6 век.

    "Ограбената Епископската гробница е изсечена в скалите с ориентация Север-Юг, а не както повелява християнската традиция - Изток-Запад. По начина, по който е изсечена, може да се съди, че човекът, погребан в нея е бил в полуседнало положение. Подобни гробници, които със сигурност са епископски, разкрихме в средновековния манастирски комплекс "Свети Йоан Предтеча", обясни проф. Николай Овчаров.

    По думите му сред другите находки - метални предмети, вероятно части от църковна утвар от 5-6 век, е и бронзова монета, датирана към периода 296-306 година, от времето на Тетрархията. "Това е времето на император Диоклециан, който, за да може да управлява по-добре, разделя Римската империя на Западна и Източна. В крайна сметка се стига до гражданска война във Византия, която довежда на власт Константин Велики, въвел християнството по тези земи. По това време се построяват и крепостните стени на Перперикон, свързани с варварските нашествия", разказа проф. Николай Овчаров.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини