София Филм Фест за първи път в Асеновград

Програмата стартира на 11 май, четвъртък, в 19:00 ч. с филма, с който беше открит 21-ия София Филм Фест през март - "Белгийският крал"/"King of the Belgians" (Белгия-Холандия-България, 2016), като творбата ще бъде представена от изпълнителния директор на София Филм Фест и един от българските копродуценти Мира Сталева, както и от актрисите-певици във филма Екатерина Ангелова и Ваня Вакари. "Белгийският крал" е продукция на Bo Films (Белгия - Фландрия) в копродукция с Entre Chien et Loup (Белгия - Валония), Topkapi Films (Холандия) и Арт Фест (България). Продуценти от българска страна са Мира Сталева и Стефан Китанов. Българското финансиране е осигурено от Националния филмов център. Проектът е подкрепен от филмовите фондове на Белгия и Холандия, Евроимаж и Програма МЕДИА на ЕС.

Вторият филм от първата фестивална вечер започва в 21,00 часа. Най-новият филм на майстора на модерното френско кино Франсоа Озон ("Осем жени", "Басейнът") е "Франц/"Frantz", Франция-Германия, 2016) - увлекателно упражнение по стил в черно-белия спектър, което отвежда зрителите в дните след Първата световна война, за да им разкаже история, наситена с любов и драматични обрати.

На 12 май, петък, в 18:00 ч. ще започне прожекцията на един от най-добрите български филми от последните няколко години - "Слава"/ "Glory"(България-Гърция, 2016) на авторския дует Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Творбата бе удостоена с наградата за най-добър балкански филм на 21-ия София Филм Фест и има в актива си десетки отличия от международни филмови форуми в цял свят.

Втората фестивална вечер предлага още едно изключително важно заглавие - най-новия филм на Андрей Кончаловски, като прожекцията стартира в 20:15 ч. Световната премиера на "Рай" (Русия-Германия, 2016) беше на 73-ия фестивал във Венеция. Наградата "Сребърен лъв" за най-добър режисьор бе получена от двама творци - Андрей Кончаловски за "Рай" и Амат Ескаланте за неговия филм "The Untamed". "Рай" разказва завладяваща история за съдбите на трима души - Олга, Жюл и Хелмут, чиито пътища се пресичат сред безмилостните разрушения от ВСВ.

Стартът на съботния ден 13 май, посветен на киното, е в 13:30 ч. - Сотир и Пенко Гелеви лично ще представят най-новата си творба "Зоотроп" ("Zoetrope" България, 2017). Майсторската анимация е дело на Gekkon Animation Studio и Four Hands Studio. За екипа на София Филм Фест е удоволствие да предостави възможност на публиката в Асеновград да се срещне с братя Гелеви, родом от Асеновград, които са отдавнашни приятели на фестивала и са сред "виновниците" за неговото начало през 90-те години на ХХ век.

Със следващата съботна прожекция - начален час 16:00 - е предвидена фестивална среща с един провокативен и увлекателен документален филм, който ще очарова зрители от всички поколения. Люк Жаке покори света с епоса "Походът на императорите", носител на Оскар за 2005 г., превърнал се в една от най-успешните документални продукции на всички времена и в боксофис хит с приходи над 127 млн. долара. Най-новата творба на режисьора отново е посветена на императорските пингвини в Антарктида. Заснет на снежния континент миналата зима в хода на дълго подготвяна експедиция, "Императорът" ("L’empereur"/"March of the Penguins 2", Франция, 2016) предлага на зрителите невиждани кадри от дебрите на световния океан, благодарение на екипировката на специална подводница и безкрайно красиви кадри от въздуха, уловени с дрон. Разказът е за един млад пингвин, на прага на първото си пътуване, който чува мистериозен зов, каращ го да напусне дома си и да поеме към все още неизвестното приключение през ледовете на континента.

В съботната вечер в 18:00 ч. ще започне прожекцията на един от най-важните филми на десетилетието - "Солта на Земята"("The Salt of the Earth", Франция-Бразилия-Италия, 2014), на режисьорите Вим Вендерс и Жоао Рибейро Салгадо, с номинация за Оскар за документален филм, със специална награда на журито и с наградата на Екуменическото жури в програмата "Особен поглед" на Кан 2014. Документалният портрет на фотографа Себастиао Салгадо, чието творчество разкрива неотслабваща вяра в човешката цивилизация, е представен чрез дългогодишната му кариера като фотожурналист.

В програмата на "София Филм Фест в Асеновград" е включена и една страхотна, трогателна биографична творба, посветена на може би най-известния футболист на всички времена – "Пеле: раждането на една легедна" ("Pele: Birth of a Legend", САЩ, 2016). Прожекцията на филма на Джеф и Майкъл Цимбалист започва в 20:15 ч. в събота, 13 май.

"София Филм Фест в Асеновград" е част от мащабния кинопроект, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2009 г. Той включва международния кинофестивал "София Филм Фест" с издания в София, Бургас, Пловдив и Варна, регионалните издания на СФФ в над 20 града, които бяха реализирани през последните години като част от международния проект "Операция Кино" (обща инициатива на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), и младежкото издание на фестивала "СФФ за учащи".

Събитието е факт благодарение на съвместните усилия на Арт Фест/Sofia International Film Festival /Международен София Филм Фест и Община Асеновград, с подкрепата на Национален филмов център/Bulgarian National Film Center, веригата киносалони Europa Cinemas и спонсори на инициативата "София Филм Фест на път".

В Асеновград филмите ще бъдат прожектирани в залата на читалище "Родолюбие". За всичикте 8 филма входът е свободен.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини