Златната клетка Дубай

Доскоро бързо растящата дубайска икономика беше рай за имигрантите, които намираха добре платени работни места. Икономическата криза обаче дойде с вълна от съкращения и с нова заплаха за чужденците, съставящи до 90 на сто от населението в някои градове на страната. Ако не успяват да покриват вноските по кредитите си, те могат да влязат в затвор за длъжници.
"Наистина ме е страх от това, което може да стане, понеже имам имот тук", казва французойката София пред в. "Ню Йорк Таймс". Ако не мога да плащам вноските си, ми казаха, че мога да вляза в затвора, казва тя.

Един от признаците за кризата са 3 хил. автомобила, изоставени на паркинга на летището в Дубай. В някои от автомобилите има и изоставени кредитни карти с надвишен лимит, заедно с бележка с извинение. Собственикът на колата отдавна е хванал самолета за родната си страна.

Според правителството броят на напусналите е преувеличен, но в историята има доза истина. При загуба на работата се отнема визата и чужденецът трябва да напусне страната до месец.

Десетки хиляди са напуснали страната, като това води до спад на доскоро горещите цени на дубайските имоти с до 30 на сто. Правителството обаче отказва да даде точни данни. Нов закон за медиите дори забранява да се накърнява репутацията на страната и икономиката й, като глобата е около 270 хил. долара. Това може да охлади ентусиазма на журналистите да отразяват истинската тежест на кризата.

Луксозните коли също поевтиняват, в някои случаи се продават с 40 на сто под офертната цена отпреди два месеца, казват автомобилни дилъри. Дори обичайно натоварените пътища в Дубай изглеждат пусти.

За разлика от други страни от Персийския залив Дубай няма петролни залежи и разчиташе на бума на луксозните имоти, финансовия сектор и туризма. Вече много чужденци са загубили надежда, че страната е златна мина и смятат, че по-скоро напомня измама. Това води до зловещи слухове- че изкуственият остров с формата на палма може би потъва.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини