Маестро Димитър Вълчев и Виолета Стамболийска са удостоените със званието "Почетен гражданин на Асеновград"

Общински съвет - Асеновград удостои със званието "Почетен гражданин на Асеновград" на днешната сесия Виолета Стамболийска и Димитър Вълчев. Официалната церемония ще се състои на Празника на Асеновград, 28 май, в древната Асенова крепост.

Виолета Стамболийска е изтъкнат спортист и общественик, носител на орден "Кирил и Методий" - I степен. Дълги години се занимава професионално със спортна гимнастика, била е заместник-председател на ДФС "Асеновец" в ресора по високо спортно майсторство и масов спорт, била е учител по физкултура в ОУ "Христо Ботев", основател е на художествената гимнастика в Асеновград, по нейна инициатива и със съдействието на националния отбор на Корейската република е създаден клубът по таекуон-до в града, 25 години от живота си е отдала на аеробиката, като през нейните ръце са минали 35 инструктори в този спорт. През 1988 г. по нейна инициатива се организира първият Ден на Асеновград. През 1976 г. създава балетна формация "Косара", която миналата година чества своя 40-годишен юбилей.

Маестро Димитър Вълчев е известен български композитор, диригент и пианист, роден в Асеновград през 1929 г. Създател е на музиката на едни от най-известните и обичани български песни като "Една българска роза", която е избрана за песен хит на миналото столетие, "Морското момиче Варна", "Жена", "Делфините" и много други. Автор е на музиката към множество музикално- сценични произведения, телевизионни постановки и сериали, музика към детски пиеси и театрални спектакли. Умира през 1995 г. в София.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини