Два български филма на 70-ия кинофестивал в Кан

70-ият юбилеен кинофестивал се открива днес в Кан. В конкурсната програма са включени 19 филма, а в официалната селекция в секцията "Особен поглед" са включени два български филма, пишат AFP и БТА.

За пръв път след 1988 година български продукции са избрани да участват в програмата "Особен поглед" на официалната селекция на кинофеста в Кан. Това са "Посоки" на Стефан Командарев и копродукцията "Уестърн", сътворена от Германия, България и Австрия с копродуценти от българска страна "Братя Чучкови".

Дeветчленното жури, в което са Паоло Сорентино, Джесика Частейн и Уил Смит, ще бъде председателствано от испанския режисьор Педро Алмодовар.

По червения килим в Кан ще преминат американските актьори Хоакин Финикс, Колин Фарел, Джулиан Мур, Кристен Дънст и Ел Фанинг, австралийската звезда Никол Кидман, британецът Робърт Патинсън, френските актьори Венсан Линдон, Изабел Юпер, Жан-Луи Трентинян и др.

Водеща на церемонията по откриването ще бъде Моника Белучи, а престижният филмов форум ще стартира с прожекцията на френския филм "Привиденията на Исмаел" на Арно Деплешен.

Кинофестивалът в Кан ще продължи 12 дни и ще бъде закрит на 28 май.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини