БСП и АБВ в Асеновград: Д-р Караиванов винаги е носил отговорността си на кмет, ще я понесе и сега. Вярваме в доброто му име и управление

Общинското ръководство на БСП в Асеновград и групата общински съветници от БСП и АБВ разпространиха до медиите своя "Позиция във връзка с действия от досъдебно производство, в което е визирано името и длъжността на кмета на общината Емил Караиванов". Ето какво се казва в нея:

"Община Асеновград е една от големите общини в страната, която има заслужено добър имидж на управление. В момента тя е в десетката на българските общини с най-добър финансов статус, а периодично е в челните позиции след независим мониторинг за прозрачност на дейността си и достъпност за гражданите. В момента на територията на Асеновград се реализират редица сериозни проекти, сред тях е и най-големият проект в страната с европейско финансиране по линия на приоритет „Води“. Имиджът на града и общината са признати като достойни конкуренти в страната.

Кметът д-р Емил Караиванов има втори управленски мандат, за който получи внушителна подкрепа дадена от огромна част от избирателите на общината. Д-р Емил Караиванов е доказал, че в успешното управление на една община е неоспорим приоритет законността навсякъде: в открити процедури по обществени поръчки, бюджетни дейности и усвояване на европейски средства.

Няма извънредна ситуация в обстоятелството, че от средата на месец май Община Асеновград и нейни служители, както и фирми, работещи по договори с Общината, са обект на интерес по повод досъдебно производство. Това се случва непрекъснато в много Общини, след като всички вярваме, че целта е защита на законността в една Община. Д-р Караиванов огласи публично, че от самото начало е показал пълна готовност за съдействие за всичко необходимо, като документация, сведения и други нужни данни.

С огромно недоумение приемаме начина, по който представители на органите на разследването огласиха недопустимо данни и употребиха квалификации по повод полицейска мярка „задържане“ спрямо кмета д-р Емил Караиванов. Няма нито законово, нито морално оправдание за огласяване на неприкосновени лични данни за здравния статус на едно лице, каквото си позволи да направи разследването. Последва неоправдана и рязко-неетична реакция на медиите, които се възползваха от това и дадоха воля на въображение и ровене в личната територия на един човек. С още по-сериозно недоволство реагираме на начина, по който органи на разследването си позволиха в начален етап на повдигане на обвинение към кмета д-р Емил Караиванов, да правят квалификации, обобщения и оценки за работата му като кмет. Всичко това беше направено по презумпцията, че трябва да се вярва, без да има как да се провери достоверността на внушенията на този етап.

Като активни граждани и асеновградчани сме твърдо на позицията, че прокуратурата като държавен обвинител е само една от страните в правораздаването и е точно равнопоставена на правото на адвокатска защита на всяко обвиняемо лице. Над тях като върховенство и процедура е българският съд, който единствен може да отсъжда тежестта на обвиненията и защита.

Като общинско ръководство на БСП и групата общински съветници от БСП и АБВ, която е издигнала и подкрепя управлението на кмета д-р Емил Караиванов вече втори мандат, ние изразяваме категоричната си подкрепа към него. Надяваме се, че разследванията на прокуратурата по правомощия на кмета в община Асеновград ще са единствено законосъобразни и няма да се допусне рецидив за репресия към кмета или други лица, без да има категорични доказателства. За жалост, само за броени дни незащитени квалификации и ненужно огласявани информации около кмета на община Асеновград орониха неговия личен и управленски авторитет, но и създадоха риск за нормалното функциониране на общинската администрация и комуникацията на Общината с граждани и партньори.

Д-р Емил Караиванов винаги е носил отговорността си на кмет, ще я понесе и сега. Ние вярваме в доброто му име и управление и сме гарант за тях. Вярваме в законността и морала на всички действия спрямо Общината от страна на правораздаването. Само така могат да бъдат опазени авторитета на институциите и конституционните права на всички граждани."

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини