Случаи на ентероколит и шигелоза регистрирани в Асеновград

Общо 31 случая на чревни инфекции са регистрирани в РЗИ - Пловдив за периода 18 - 24 май, съобщиха оттам. С ентероколит са 16 в Пловдив, 3 в Дълго поле, по двама в Асеновград и Карлово и по един в Раковски, Калековец, Войсил, Костиево, Паничери, Богданица, Христо Даново и Куртово Конаре. За периода има регистриран и един случай на шигелоза* в Асеновград.

Между 15 и 21 май острите респираторни заболявания са били 174 срещу 124 за предходната седмица. През КАБКИС са преминали 23-ма, които са получили пред и след тестово консултиране и са узнали своя ХИВ статус.

Регистрираните с диагноза морбили вече са 116. Всеки от тях се проучва от служители на здравната инспекция и се взимат съответните противоепидемични мерки.

Няма случаи на ухапани от кърлежи и насекоми през посочения период.

* Шигелозата е остро инфекциозно заболяване, от което боледуват главно деца до 10 години. Причинява се от дизентерийните бактерии - шигели. Заболяването протичащо с колитен и общо интоксикационен синдром. Източник на заразата е човекът (болен или здрав носител). Той отделя причинителя чрез фекалиите. Механизмът на заразяване е фекално-орален от контаминирани ръце, храни, вода и предмети. Като преносители на шигелоза се явяват и мухите. Входна врата на инфекцията е устната кухина, поради което от огромно значение са личната хигиена и санитарна култура. Инкубационният период е от 1 до 7 дни.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини