В парламента се "хванаха за гушите", ВОЛЯ напусна

Разискванията по искането за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание Димитър Главчев се превърна в дебат за комунистическото минало на страната, размяна на личностни нападки с перифрази от Христо Ботев и цитати от Пейо Яворов.
 
От "БСП за България" коментираха, че вече шеста седмица парламентът не работиправителството няма управленска програма, а председателят на парламента толерирал езика на омразата. От ГЕРБ защитиха Димитър Главчев, който си вършел прекрасно работата.
 
Бъдете по-търпеливи и изчакайте да видим какво ще направим с т.нар. управленска програма и как ще я изпълним, защото я има, заяви заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Снежана Дукова. Разбира се, че ще подкрепим г-н Главчев, посочи тя.

Кога и как председателят наруши правилата, попита Дукова и обвини народните представители от опозицията, че самите те не спазват тези правила. Вие искате обединение, на каква база, колеги, попита още зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ. Ние никога не сме били обединени, та нашата изконна идеология е различна, отбеляза тя. По думите й в парламента няма цензура, но народният представител трябва да има автоцензура, когато застане на тази трибуна. Когато гръм удари, как ехото заглъхва, цитира тя едноименната драма на Пейо Яворов. Гърмът удари на парламентарните избори, нека не заглъхва толкова дълго ехото, обърна се тя към БСП.  
 
Славчо Велков от "БСП за България" отправи персонални нападки към Антон Тодоров от ГЕРБ, посочвайки факти от миналото на баща му. Напрежението в залата повиши и репликата на Велков -"Спасе, оля се", към Спас Гърневски, който вчера прочете декларация, станала повод за искането на левицата за оставка на Димитър Главчев. Велков коментира, че председателят на парламента е извикан в Министерския съвет, за да се срещне с чужд държавен глава на тайна среща. По думите му председателят на НС не може да приеме чужд държавен глава в МС. Той обвини Главчев в бездействие и толериране на езика на омразата.
 
В отговор Димитър Главчев каза, че не е стъпвал в Министерския съвет повече от година. Дано и другите информации, които сте изнасяли в качеството си на експерт, не са с такава достоверност, добави той.

Антон Тодоров (ГЕРБ) коментира, че какъв е бил баща му не е нещо ново, а го е написал преди две години. Съгрешил е, понесъл си е наказанието, заяви той. По думите му всеки светец има минало и всеки грешник - бъдеще. Къде е уважението към избирателите на ГЕРБ - няма такова, коментира още Тодоров по адрес на опозицията.

Спас Гърневски обясни, че с декларацията вчера е искал да призове левицата да се спре с демагогията и разделението в този парламент и ровенето в отношенията между членовете на една група. Гърневски коментира, че след 10 ноември 1989 г. БСП е трябвало да падне на колене и да се извини за престъпленията. Той посочи, че работата на Главчев няма нужда от обсъждане, защото той си я вършел перфектно.

Заместник-председателят на Народното събрание Веселин Марешки посочи, че за ГЕРБ наистина са гласували над един милион избиратели. На практика всички вие се обливате и ние от "Воля" ще напуснем този цирк и ще се върнем, когато Народното събрание започне да кове закони, каза той.
 
Искате оставката на председателя на Народното събрание и то за всяване на омраза, аз досега виждам, че вие не садите лалета, обърна се към БСП Вежди Рашидов и предложи да се прекрати този "срамен" дебат. Предложението обаче не беше прието. ДПС ще гласува за исканата оставка на Димитър Главчев, защото той системно и неведнъж при водене на заседания допуска езика на омразата в българския парламент, заяви Хамид Хамид.
 
Според него този език на омразата се е превърнал в основна ценност на мнозинството. Йордан Цонев от ДПС каза, че реки от кръв са се лели, предизвикани от език на омразата. Той подчерта, че словото предизвиква действие - "хората слушат, хората се влияят, думите от тази трибуна се чуват".
 
Станислав Станилов от Обединените патриоти заяви, че терминът "език на омразата" се използва, за да се прикрива истината. Бил съм тук, когато представители на ДПС са употребявали езика на омразата, заяви той и припомни изказване на Лютви Местан. Според Станилов дебатът по исканата оставка на Димитър Главчев в началото на мандата е несериозен. Това е преиграване, пресилване, може би, ако не бяхте преиграли на изборите, щяхте да ги спечелите, обърна се той към левицата. Обединените патриоти няма да подкрепят исканата оставка, заяви зам.-председателят на групата Искрен Веселинов.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини