Турция притиска България да реставрира повече джамии

Изображение 1 от 3

    От 2015 г. Турция настоява България да приеме промени в параметрите на действие на Протокол за сътрудничество в опазването на недвижимо културно наследство между министерствата на културите на двете държави, подписан през 1988 година, като неговото действие е подновявано периодично. Това се разбира от писмен отговор на министъра на културата Боил Банов на депутатски въпрос, предаде репортер на БГНЕС. На база на двустранния протокол Турската агенция за сътрудничество и развитие (ТIКА) извършва възстановителни ремонти на джамии у нас.

    На 20 март 2012 г. в Истанбул е сключен пореден анекс между Турция и България за реализиране на Програма за сътрудничество в опазване на недвижимото културно наследство, който е трябвало да действа в периода 2012-2016 г. Програмата е утвърдена от българското правителство през май 2013 г., но изпълнението й не влиза в сила, заради неизпълнение на заключителните разпоредби от страна на Турция, пише министърът на културата. “Турската страна изрази ясно становище, че иска повторно подписване на Програмата, след като бъдат извършени промени в турския и английския текст на документа, бъде актуализиран срокът на действие и бъде актуализиран списъкът на културните паметници, залегнали в Програмата. През 2015 г. турската страна връчи нов проект на Програма с предложение да бъде действаща за период от пет години от 2017 до 2021 година. Текстът в предложения проект се отклонява от рамката на сътрудничество, заложена в подписания през 1988 г. Протокол, в който се предвижда програмите да бъдат за период от две години, както и да се спазва принципът на реципрочност в броя на обектите”, посочва Боил Банов. От отговора на културния министър се разбира още, че турската страна е настояла да финансира и реализира анализи, експертизи и проектиране на десет, а не на пет обекта на територията на България. В тази връзка българската страна е предложила нови разговори на експертно ниво.

    Въпреки, че България и Турция все още не са разрешили споровете по параметрите на действие на двустранното сътрудничество в опазването на недвижимо културно наследство, нашите власти изразяват готовност ТIКА да продължи дейността по възстановяване на джамията “Макбул Ибрахим Паша” в Разград. “Министерство на културата ще съдейства в рамките на своите правомощия и в съответствие със законодателството на страната за опазване на този ценен паметник на османската архитектура”, пише в заключение министърът на културата.
     

    Източник: http://news.bgnes.com

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Вр
      Време е!
      3 -2
      09:12, 2 юни 2017
      Време е България да притисне Турция за повече Български православни църкви в Турция!
    Последни новини